Fordon

Toyota söker patent för ny fyrhjulsstyrning

En teknik som lär göra svåra parkeringar till en rutinmanöver. Nu har Toyota ansökt om ett patent för system som gör att en bil ska kunna köra sidleds, eller rotera på platsen.

Publicerad

Antalet patentansökningar som årligen lämnas in av bilindustrin är otaliga. Och i vissa fall stannar de på ritbordet utan att realiseras, men vissa av dem blir verklighet och flyttar gränser.

Japanska Toyota har nu ansökt om ett intressant patent. Huruvida ansökningen kring ett nytt styrsystem blir verkligt eller ej återstår att se men i korthet handlar det om teknik som ska rotera hjulen så att en bil kan köra i sidled eller snurra runt sin egen axel. Därtill drar ansökan upp hur blinkers ska agera vid dessa manövrar.

Sett till de illustrationer tillverkaren bifogat sin ansökan är det ganska lite teknisk information som ges. Man tänker sig ett fordon utrustat med en elmaskin/generator per hjul som istället för att sitta på en axel, sitter på en arm som kan roteras 180 grader och ansluter till ett fäste ovanför.

Vid manövrar som sidledsförflyttning kommer armen rotera hjulen 90 grader, vilket då innebär att de sticker utanför bilen. När det kommer till att rotera så ställer sig hjulen i 45 grader.

Det här gör att alla hjul skjuter på som i en cirkel, vilket är en stor skillnad mot hur Rivian gör sin stridsvagnsvändning där då hjulen kör åt olika håll på vardera sida.

Patentansökningen stannar inte där, utan som ovan nämnt ägnar Toyota även några sidor åt hur man tänker sig att ett fordon ska kommunicera sina specialmanövrar för omvärlden. För med tanke på att infrastruktur, men inte minst trafikkultur inte exponerats för exotiska inslag som detta – lär många bli överraskade. Därför tänker sig den japanska tillverkaren ett system som består av åtta (fyra på höger respektive vänster sida) lampor som ska få folk att hålla sig på behörigt avstånd.

När en sidledsförflyttning sker så blinkar lamporna en efter en i sekvens för att visa åt vilket håll bilen kör. Så om bilen ska trycka sig in i en parkeringslucka till höger, börjar sekvensen längst till vänster och så tänds en lampa i taget åt höger.

Vid rotation är tanken att alla de yttersta lamporna tänds och sedan går ljussekvensen inåt.

Utöver tanken med blinkers, nämns även alternativ där hjulhusen lyses upp, skärmar som visar varningstext samt ett där varningsmeddelanden berättar för omgivningen vad för manöver som ska utföras.

Ansökan är intressant, men räkna inte med att Toyota sätter det här på en Rav4 eller Corolla inom den närmsta framtiden.