Lista: Bilvärldens mest udda patent

2020-03-27 14:15  

Innovation driver utvecklingen framåt. Bilindustrin har varit bra på att implementera ny teknik, inte minst på senare år. Men för varje prisvinnande idé finns det snilleblixtar som inte riktigt når hela vägen.

Trepunktsbältet, krockkudden och adaptiv farthållare. Autobroms med fotgängarigenkänning, döda-vinkelvarnare och digitala backspeglar.

Listan med teknik som stöpt om bilbranschen är många och varje år söker biltillverkare, underleverantörer och uppfinnare patent på nyheter som de hoppas ska ge dem en fördel jämfört med konkurrenterna.

Men av alla tusentals patent som årligen lämnas in är det långt ifrån alla som realiseras i någon form. Här nedan har vi samlat en lista med några av de mer udda idéerna, utifrån en sammanställning som brittiska leasingbolaget Vanarama har gjort, som ännu så länge lyser med sin frånvaro i tillverkarnas utbud.

Vindturbin för elbilar, Peter W Ripley, Toyota. Foto: Peter W Ripley

Vindturbin för elbilar, Peter W Ripley 2012, Toyota (2015) – US8513828B1

Visst låter det strålande, att nyttja förnybar energi och otroligt grön energi för att driva sin bil. Och visst är vindkraft ett fantastiskt exempel på det. Däremot blir logiken lite hackande när man väljer att sätta turbinen direkt på bilens tak…

Det hindrade inte Toyota från att patentera ett liknande system. Dock hade japanerna tanken om att små turbiner skulle sitta i grillen eller i luftkanaler.

 

Utfällbar bakdel, Toyota. Foto: Toyota

Utfällbar bakdel Toyota (2016) – US10124840B2

Aerodynamik är en enormt viktig del när det kommer till effektivitet för bilar. Och i elbilens tidevarv är den än viktigare. En sak som Toyotas ingenjörssnillen kom på var en sorts teleskop-akter som kan fällas ut när det behövs. Ännu så länge har det japanska företaget inte gjort slag i saken och implementerat detta.

Men tanken är inte dum och faktisk så hade även Mercedes med konceptet på sin designstudie Intelligent Aerodynamic Automobile från 2015.

 

Kupédoft med anti-stöld-tårgas. Foto: Toyota

Kupédoft med anti-stöld-tårgas, Toyota (2017) – US20190070937A1

Det finns otaliga system för att få till en behaglig kupédoft. Toyota tog det här ett steg längre och sökte patent för teknik som även kan agera stöldskydd. Detta genom att duscha ovälkomna gäster med tårgas.

 

Laser-vindrutetorkare, Tesla. Foto: Tesla

Laser-vindrutetorkare, Tesla (2018) – US20190351873A1

Skitig vindruta är en plåga och likaså är mankemanget kring att byta vindrutetorkare. Tesla som inte drar sig för innovativa alternativ kom på en idé som företaget sedan har sökt patent för. Systemet består av en kamera som upptäcker smuts och guidar en laser som sedan bränner bort det.

 

Klistermotorhuv, Google. Foto: Google

Klistermotorhuv, Google (2013) – US9340178B1

När Volvo lanserade sin V40 var företaget först med en krockkudde för fotgängare. Detta för att skydda den påkörde från att slå sig (ännu mer) mot de hårda A-stolparna eller vindrutan. Google ansökte om patent på ett system som istället för krockkudde såg till att hålla fotgängaren på plats efter att hen blivit påkörd. Detta med ett slags flugpapper…

 

Bagage-rullband för varor, Ford. Foto: Ford

Bagage-rullband för varor, Ford (2017) – US20180339634A1

På papperet en grym idé för den late. Istället för att behöva sträcka sig in hela vägen i sin kombi så kan man få det som är längst in levererat till sig. På ett transportband. Ford gick i varje fall igång på den. Ännu så länge har vi dock inte fått se någon modell som har finessen…. Men vem vet, den kanske kan komma som ett tillvalskryss i nästa generations Mondeo.

 

Drönartvätt, BMW. Foto: BMW

Drönartvätt, BMW (2017) – WO2019095135A1

Bilen tvättas fortlöpande – av en drönare! BMW hade en tanke om en bil med ett ombordsystem där en drönare kunde skickas ut och autonomt rengöra bilen. Kanske en bra sak men frågan är var tvättningen ska ske. I många kommuner underbeds invånare att tvaga sina fordon på garageuppfarten av miljöskäl då smutsvattnet innehåller ämnen skadliga för vattendrag.

 

Det portabla mötesrummet, Ford. Foto: Ford

Det portabla mötesrummet, Ford (2016) - US20180099705A1

I dag finns det enormt många koncept på så kallade mobila mötesrum. Där framtidens autonoma fordon ska kunna agera arbetsplats eller kontor. Den här tanken var Ford inne på redan i mitten av förra decenniet, men i en lite enklare tappning. Företaget tänkte sig i stället en vanlig bil, med en rund passagerarkupé. Där bak kunde direktörerna frottera sig, medan de rullade igenom land och rike.

 

Landsvägstoalett, Jerry Paul Parker. Foto: Jerry Paul Parker

Landsvägstoalett, Jerry Paul Parker (1998) - US5946742A

Det finns få saker som är så irriterande som att behöva stanna stup i kvarten för att någon i bilen är kissnödig. I vissa länder är det förbjudet att stanna på motorvägen, därtill kan det vara väldigt långt mellan möjliga stopp och avfarter.

Det är det här problemet (eller egentligen för yrkesförare som inte vill eller kan lägga tid på toalettstopp) som Jerry Paul Parkers snilleblixt från slutet av förra årtusendet ska lösa. En portabel toalett. Tanken är kanske god, men det känns som ett system man svårligen skulle kunna övertyga alla i bilen att använda… För att inte prata om eventuella hygienproblem som kan uppstå efter en tid.

Portabel sätesdelare, Christian P von der Heyde. Foto: Christian P von der Heyde

Sätesdelare, Christian P von der Heyde (1999) - US6260903B1

Luften är fri… Hur många föräldrar känner igen den kommentaren från baksätet? En bilsemester med barn är ofta kantad av oräkneliga bråk från rad två och det var för dessa tillfällen som idésprutan von Der Heyde patenterade sin portabla sätesdelare. En uppfinning som reste en järnridå i mitten av baksätet och på så sätt delar kombattanter åt.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt