Fordon

Teslas knock – är nu snabbast på snabbladdning

Nu är Tesla snabbast på att ladda. Foto: TT
Nu är Tesla snabbast på att ladda. Foto: TT

Audi gjorde stor sak av att E-tron var snabbast på snabbladdning. Men bara några månader efter lansering är modellen slagen. Tesla meddelar nu att Model 3 klarar av laddeffekter på upp till 200 kW.

Publicerad

Först räckviddsrace och sedan hets kring laddhastighet. I elbilismens era är det nya siffror som har blivit intressanta. Och i takt med att allt fler modeller klarar över 30 mil på en laddning har tiden det tar att snabbladda blivit viktigare. På en långresa vill man ju inte behöva ta flertalet timslånga avbrott för tankning.

Audi insåg att det var en viktig poäng. Inför lanseringen av E-tron var det en av de saker som tillverkaren tryckte hårt på. De landade i 150 kW, en siffra som skulle innebära att de var snabbast i branschen.

– Vi tittar på kundperspektivet. Trettio minuters laddtid är acceptabelt och vi tycker att vi hittat sweetspoten, sa Anno Mertens, chef för elektrifiering, under ett teknikseminarium.

Och mycket riktigt var E-tron snabbast när modellen lanserades i fjol. Men tiden på tronen var kortvarig. Nu har Tesla meddelat att Model 3 klarar upp till 200 kW laddning.

"I vårt arbete med introduktionen av V3 Supercharging i Europa släpper vi en tidig mjukvaruppdatering till våra europeiska Model 3 Long Range-kunder. Denna låter dem ladda vid hundratals tredjeparts snabbladdningsstationer – i upp till 200 kW. När vår egen V3 Supercharger-teknik introduceras kommer dessa bilar kunna laddas ännu snabbare, 250 kW som bäst", skriver Tesla i ett pressmeddelande.