Krönikor

Teknik eller politik? Varför inte båda?

Att tro att den tekniska utvecklingen fortskrider oberoende av vad som sker i poltiken framstår för mig som aningslöst, skriver Johan Kristensson. Foto: Jörgen Appelgren och TT

Artikeln om hur förbudet mot nya bensin- och dieselbilar tog sig in regeringsöverenskommelsen väckte ilska. Jag begriper inte varför, skriver Ny Tekniks Johan Kristensson.

Publicerad

Sverige har en ny regering och med den en överenskommelse som ligger till grund för den politiska inriktningen för mandatperioden. Ett av målen är att försäljning av nya bensin- och dieselbilar ska förbjudas från 2030. Förbudet ska börja utredas under året och lagstiftningen ska komma på plats under mandatperioden – under förutsättning att EU-kommissionen godkänner det.

Förbudet fick mig att höja på ögonbrynen. Bara några månader tidigare, under valrörelsen, ställde Ny Teknik frågan till riksdagspartierna om ett fordonsförbud var en bra idé. Det diskuteras ju redan i många andra europeiska länder. Svaren resulterade i en artikel med rubriken "Fordonsförbud ingen populär idé hos partierna". Det var faktiskt bara Vänsterpartiet som förde fram det och partiet ingår ju inte ens i överenskommelsen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här