Fordon

Tavares: Flera biltillverkare överlever inte nästa årtionde

PSA-gruppens vd Carlos Tavares. Foto: PSA
PSA-gruppens vd Carlos Tavares. Foto: PSA

Snart kan PSA-gruppen vara världens fjärde största biltillverkare. Nu förutspår deras vd Carlos Tavares att bara de starkaste tillverkarna klarar nästa årtionde.

Publicerad

PSA-gruppen omfattar utöver Peugeot och Citroën i dag även Opel samt Vauxhall. Koncernen är redan den näst största biltillverkaren i Europa efter Volkswagen – och deras planerade sammanslagning med Fiat Chrysler Automobiles har varit under EU:s lupp.

För Reuters bekräftade PSA-gruppens vd att sammangåendet med FCA håller på och planeras. Carlos Tavares räknar med att de två kan förenas under det första kvartalet 2021.

PSA/FCA ska samlas under det nya namnet Stellantis, och blir då vara världens fjärde största biltillverkare. Högst upp på agendan ligger att förbättra sin position i Kina där gruppens marknadsandel är långt lägre än i Europa och USA.

– Inget globalt bilbolag har råd att inte finnas på världens största bilmarknad, sade Carlos Tavares.

Under Reuters Automotive Summit gav han en framtidsprognos för branschen, och från sin position verkar Tavares se en överetablering av fristående varumärken.

Vd:n berättade att PSA inte längre investerar i förbränningsmotorer, och i takt med att bilindustrin fortsätter att göra stora investeringar i den elektrifierade mobiliteten förväntar han sig att se fler sammanslagningar. Tavares förutser också att en del av biltillverkarna inte tar sig levande genom nästa årtionde.

– Det är bara de starkaste med en darwinistisk anda som kommer att överleva, sade Carlos Tavares.