Fordon

Största riskerna med att bärga Costa Concordia

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
På tisdagsmorgonen lyckades operationen att få kryssningsfartyget Costa Concordia på rät köl. Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Nu syns tydligt att Costa Concordia börjar resa sig. Algbeväxningen på överbyggnaden vid vattenlinjen visar vad som legat under vattnet tidigare. Bilden tagen kl 14.08. Foto: BBC
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Bärgningen av Costa Concordia är igång. Fartyget är loss från klipporna, men flera utmaningar återstår. Följ operationen här på Nyteknik.se.

Publicerad

Arbetet med att räta upp den havererade lyxkryssaren inleddes efter några timmars försening på måndagsmorgonen. Bärgningsledaren Nick Sloane har tidigare konstaterat att när väl arbetet har inletts finns det ingen återvändo. Det ska slutföras helst innan mörkrets inbrott. Det finns heller ingen plan B om nuvarande försök misslyckas.

Med metoden parbuckling rätas Costa Concordia upp från sin liggande position på styrbords sida (högra sidan) med hjälp av vajrar och hydraulik. Ett stort antal kassuner har fästs på motstående sida, babords sida. Dessa kommer att fyllas med vatten så att de hjälper till att resa upp fartyget när det väl lossnat på klipphyllan det har legat på sedan haveriet 13 januari 2012.

Under förberedelsearbetet har 30 000 ton stål använts för att bygga upp en ställning som Costa Concordia kan vila mot när hon rätats upp. Efter fyra till sex timmar slutar effekten av den hydrauliska vändningen. Nu är det tyngden från de utanpåliggande kassunerna som gör jobbet.

Samtidigt måste vattnet i kassunerna tömmas så att fartyget inte tippar över på babordssidan, och då riskerar att rulla ner på djupare vatten.

Ett osäkerhetsmoment är om hela skrovet tål vändningen. Risken finns att akterpartiet är försvagat och bryts.

Andra faror som hotar är utsläpp från innandömet av Costa Concordia, som smörjoljor och färg, men även stora mängder rutten mat finns i kylar och frysar. Bränslet avlägsnades redan våren 2012. Vattnet runt vraket är klassat som naturkänsligt.

Om bärgningsledningen lyckas räta upp fartyget utan incidenter kommer ytterligare kassuner att monteras på styrbordssidan. Alla dessa kassuner kommer sedan att fungera som pontoner och hålla fartyget flytande, enligt planerna vid ön Giglio, till nästa vår då det bogseras iväg för skrotning.

Hittills har bärgningsarbetet kostat 600 miljoner euro, omkring 5,5 miljarder kronor. När fartyget är totalskrotat uppskattas kostnaden har dragit iväg mot 7 miljarder kronor. Anskaffningskostnaden 2004 var 450 miljoner euro.

Vid 13.30-tiden meddelade bärgningsledningen att fartyget lossnat från grundet, trots att vinkeln endast ändrats några grader. Därmed är ett kritiskt moment passerat.
Här kan du följa bärgningen.
För närvarande kan tyvärr inte bildspel visas i mobilversionen av Ny Teknik eller i vissa versioner av Internet Explorer. Välj vanliga versionen av sajten i mobilen för att se bildspel. /Ny Teknik