Fordon

Spanskt stridsflyg avfyrade robot av misstag – Estlands militär söker

Italiensk Eurofighter under en Nato-övning i Litauen. Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis/TT
Italiensk Eurofighter under en Nato-övning i Litauen. Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis/TT

Estländsk militär letar efter en robot som avfyrats av ett spanskt stridsflygplan. Roboten avlossades av misstag under ett rutinmässigt övningsuppdrag, meddelar Spanien.

Publicerad

Tisdagseftermiddagens händelse väcker särskilt uppseende eftersom de spanska planen är stationerade i Baltikum i Natos regi, och försvarsalliansens närvaro är ett ständigt trätoämne med Ryssland.

Estländsk militär försöker hitta roboten, som tros ha landat på marken utan att ha skadat någon.

Estlands premiärminister Jüri Ratas beskriver på sin Facebooksida händelsen som häpnadsväckande och beklaglig. Han "tackar Gud" för att ingen verkar ha skadats, och uppmanar folk att hålla utkik efter robotdelar. Ratas betonar i inlägget hur viktigt Nato är för hans lands säkerhet.

Försvarsdepartementet i Madrid skriver att "en spansk Eurofighter baserad i Litauen avfyrade en robot av misstag utan att orsaka några skador". Enligt departementet ägde det rum över Estland, i ett område som är godkänt för övningar med stridsflygplan.

"Jaktroboten har inte träffat något annat flygplan", fortsätter uttalandet.

Enligt Spanien ägde incidenten rum över sydvästra Estland. Men det finns i estländska medier också uppgifter om att det snarare handlade om sydöstra – alltså närmare gränsen till Ryssland.

Två spanska Eurofighter och två franska stridsflygplan av typen Mirage 2.000 deltog i övningen. Efter händelsen återvände samtliga plan till basen i Siauliai i norra Litauen.