Fordon

Solcellerna ger tre mil – då lanseras tyska elbilen

Foto: Sono Motors
Foto: Sono Motors
Foto: Sono Motors

”Sion” kommer att ha en räckvidd på 250 kilometer, men de 330 solcellerna ska i egen kraft kunna leverera 30 kilometers körning. 2019 inleder Sono Motors tillverkningen av elbilen.

Publicerad

Tyskland lär inte nå sin målsättning att ha en miljon elfordon på vägarna till och med 2020, men snart kommer Münchenbaserade Sono Motors bidra till att förbättra statistiken. För två år sedan presenterade de sitt koncept ”Sion” – en elbil täckt av 7,5 kvadratmeter solpaneler. Nu berättar uppstartsföretaget att man kommer inleda produktionen av fordonet nästa år, och tyskarna har redan fått in över 6 500 ordrar.

Med batterier förväntas produktionsmodellen väga 1,4-1,6 ton. De 330 integrerade solcellerna sitter på motorhuv och tak, men även på bilens sidor och bakdel. Sono Motors hävdar att de ”under rätt förhållanden” ska generera nog mycket energi för att i egen kraft leverera 30 kilometers körning. Tillverkaren kallar systemet ”viSono”. Solcellerna täcks av polykarbonat som skyddar dem mot stötar och naturelementen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här