Tesla har stora problem med att leverera soltak

2018-08-09 09:32  
Teslas solpaneler och Elon Musk. Foto: AP Photo/ Dennis M. Rivera Pichardo/TT & AP Photo/Kiichiro Sato/TT

Det är inte bara biltillverkningen som ställer till bekymmer för Elon Musk.

Problem med produktionslinan och specifika estetiska krav från Elon Musk fortsätter att orsaka svåra förseningar i tillverkningen av Teslas soltak. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters, som talat med flera anställda på Tesla och solcellsleverantören Panasonic.

Teslas soltak är takpannor och solceller i ett. Tanken är att den som byter tak ska lockas av att få solceller som redan är integrerade i pannorna. Energin kan sedan lagras i Teslas väggbatteri som har en användbar kapacitet på 13,5 kilowattimmar.

Det är i en fabrik i Buffalo i delstaten New York som soltaken tillverkas. Japanska Panasonic, som levererar solcellerna åt Tesla, har personal under samma tak. Fabriken, som ofta kallas Gigafactory 2, öppnade förra året. Förhoppningarna är stora, inte minst bland de lokala politikerna: delstaten har subventionerat bygget med omkring 750 miljoner dollar.

– Efter att ha investerat 750 miljoner dollar så vill vi att det här ska fungera. Det ser dock inte ut som om det kommer att göra det, säger New York-republikanen Ray Walter.

Att fabriken går på sparlåga har enligt Reuters efterforskningar inneburit att Panasonic börjat ge bort solceller till andra företag, som varuprov.

– Vi har börjat vända oss till externa kunder, säger en icke namngiven Panasonic-anställd, till Reuters.

En före detta Tesla-medarbetare, också anonym, uppger för Reuters att Tesla-grundaren Elon Musk bidrar till svårigheterna.

– Det utseendemässiga är det som Elon inte alltid är nöjd med. Det är den stora grejen.

Ingen av de källor som Reuters vänt sig till kan ge några siffror på hur många soltak som tillverkas i Gigafactory 2, men hävdar att det inte rör sig om något stort antal och att tillverkningen drabbas av återkommande avbrott.

Ett av skälen till avbrotten är att Panasonic tvingats förse sin produktionslina med ny utrustning. Samtidigt ska Tesla ha börjat använda solceller från ett annat bolag, JA Solar, i väntan på att Panasonic kan erbjuda något liknande. JA Solar vill inte bekräfta den uppgiften. Panasonic är också förteget:

– Vi tror att Tesla kommer att använda Panasonic-celler när de börjar sälja sitt soltak i stora volymer, säger företaget i ett officiellt uttalande.

Tesla påstår att allt är som det ska.

– Vi ökar stadigt produktionen av soltak i Buffalo och fortsätter att slipa på produktdesignen och tillverkningsprocessen. Vi planerar att öka produktionen än mer mot slutet av 2018.

Peter Ottsjö

Mer om: Tesla Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt