Snart dags för Tesla-pickup – och amfibiebil?

2019-06-12 07:17  
Teslas vd Elon Musk. Foto: TT

Tesla närmar sig beslut om en "gigafabrik" även i Europa, och hoppas kunna presentera sin omtalade pickup i sommar. Dessutom lockar vd Elon Musk med att ritningarna är klara för en undervattensbil.

I ett långt framträdande på bil- och energiföretagets årliga aktieägarmöte sade Musk att Tesla behöver minst en så kallad gigafabrik - med tillverkning av såväl elbilar som batterier för energilagring - i varje världsdel. Hittills finns tre sådana, två i drift i USA och en under uppförande i Kina.

Platsen för en gigafabrik i Europa spikas troligen senare i år.

– Förhoppningsvis fattar vi det beslutet framåt årsskiftet, säger Musk.

Läs mer: Elbilar testades i 150 km/h – här är den mest effektiva elbilen

Uttalandet görs framför en landskapsbild som enligt Tesla-chefen "kanske är tagen nära Hamburg", men han betonar att anläggningen kan hamna någon helt annanstans. Sverige har funnits med i spekulationerna, men även Nederländerna där Tesla redan har en större fastighet som sköter EU-importen av bilar från USA.

Musk: "Designen klar"

Sedan företaget har varit under hård press på börsen i år betonar Musk att Tesla har "hyfsad chans att uppnå ett rekordkvartal". Han säger att problemet är att expandera tillräckligt snabbt, och att batteriproduktionen är den största flaskhalsen.

– Vi kanske ger oss in i gruvbranschen, säger han, apropå svårigheterna att få fram tillräckligt med batteriråvaror.

Ibland är det svårt att avgöra om den spektakuläre entreprenören menar allvar, som när en aktieägare nämner amfibiebilar.

– Kul att du frågar, säger han, och berättar att han köpt den berömda vita Lotus Esprit som figurerar i James Bond-filmen "Älskade spion".

Läs mer: Teslas knock – är nu snabbast på snabbladdning

Den kan ju i filmen färdas under vatten, men i verkligheten behöver man bygga ett större fordon om det ska kunna växla mellan undervattens- och landdrift, säger Musk.

– Vi har faktiskt designen klar på en undervattensbil, hävdar han.

Matchar F-150

Vad gäller snäppet mer vardagsnära produkter upprepar Tesla-chefen att den kommande Model Y ska kunna börja byggas i år. Den och de befintliga modellerna S, X och 3 ska sedan kompletteras med en redan uppvisad lastbil, sportbilen Roadster, och därnäst en flakbil av den i USA oerhört populära pickup-typen.

– Det är den coolaste bilen jag någonsin sett, säger han om pickupen, som han vill visa upp offentligt "förhoppningsvis i sommar".

– Om du kommer längs vägen i en sådan kommer det att se ut som något ur en science fiction-film, lockar han.

Pickupen utlovas också bli kraftfull.

– Den konstrueras för att matcha eller överträffa F-150, säger Musk, syftande på Fords bästsäljande flakmodell.

Det gäller även godkänd släpvagnskapacitet, som är många elbilars akilleshäl.

– Allt du kan dra med en F-150 ska du kunna dra (med Teslan), lovar Musk.

Mer om: Tesla Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt