Seat står för testfordonen i stort projekt kring biogas

2019-10-22 11:02  

Projektet Life Landfill Biofuel har drygt 46 miljoner kronor att spendera. Biogasen ska tillverkas av Europas sopor, och Seat kommer att agera testbänk.

Jämfört med diesel ger biogas 84 procent lägre koldioxidutsläpp, och således är intresset stort även om utvecklingen går långsamt. Europa har nära en halv miljon soptippar, som utgör ett problem men också en resurs. Nu vill Europeiska kommissionen tillvarata den biogas som kan produceras av avfallet. Därför är man med och finansierar Life Landfill Biofuel.

Projektet har en budget på drygt 46 miljoner kronor, där Europeiska kommissionen står för 55 procent. Under de fyra år som projektet löper kommer Seat att agera testbänk. Det spanska bilmärket är den europeiska tillverkare som har det bredaste modellutbudet av gasbilar, och utgör Volkswagenfamiljens kompetenscenter för teknikområdet.

– Det här projektet gör det möjligt för oss att avancera inom utvecklingen och forskningen kring biometan som bränsle. Vår slutgiltiga målsättning är att kunna garantera noll miljöpåverkan gällande koldioxidutsläpp genom fordonens hela livscykel, säger Andrew Shephard som är ansvarig för Seats projekt kring förnyelsebar energi i ett pressmeddelande.

Läs mer: Den flytande gasen väntar på sitt stora genombrott

Under 2018 tredubblade Seat sin försäljning av gasmodeller, och nu ska den dagliga produktionen öka från nuvarande 90 till 250 fordon.

Den starka trenden för gasfordon märks även i Sverige. Här har antalet ökat från cirka 6 000 år 2004 till 55 000 förra året, som till största del utgörs av person- och skåpbilar. Men tillväxten har minskat, och förra året backade försäljningen något.

John Edgren

Mer om: Seat Biogas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt