Fordon

Saab storsatsar på radarteknologi för rymden

Anders Carp, chef för affärsområdet Sruveillance och förre astronauten Christer Fuglesang, håller en pressträff om försvarskoncernens Saabs rymdsatsning. Foto: Jessica Gow / TT
Anders Carp, chef för affärsområdet Sruveillance och förre astronauten Christer Fuglesang, håller en pressträff om försvarskoncernens Saabs rymdsatsning. Foto: Jessica Gow / TT

Försvarskoncernen Saab breddar sin produktportfölj och tar nu sikte mot rymden.

Publicerad

Den nya generationens radarteknologi ska kunna användas för militär underrättelseinhämtning, upptäcka satelliter och få koll på rymdskrot.

– Det finns ett stort intresse från våra huvudkunder och upphandlingarna pågår redan, säger Anders Carp, chef för affärsområdet Surveillance, till TT.

För många är Saab förknippat med affärsområden som stridsflygplan och markvapen. Bolaget meddelade dock för knappt ett år sedan att man gör en nysatsning mot rymden och nu kan man för första gången berätta vad man tänker erbjuda inom området.

Kraftigt förenklat handlar det främst om två områden, dels lösningar för att fusionera satellitdata med Saabs redan befintliga produkter, dels använda Saabs sensorteknik.

Riktas mot rymden

I stället för att som i dag vara inriktad mot luft, mark- eller naval spaning, riktas sensorn uppåt _ mot rymden.

– Grunden till detta är vår satsning på ny sensorteknologi, säger Anders Carp.

– Den kan dels användas för att titta på rymdskrot som kan vara hot mot satelliter, dels i militärt underrättelsesammanhang. Finns det en satellit ovanför mig som faktiskt kan se vad jag gör? I framtida försvarsoperationer kommer det ha stor påverkan att veta när man är observerad eller inte.

Saab gör nu bedömningen att den nya satsningen kan ge resultat i orderböckerna inom en relativt snar framtid.

– Det pågår upphandlingar redan nu kring den rymdtittande radarn så det är ett eller två år bort. När det gäller ledningssystem gör vi bedömningen inom något år, säger Anders Carp.

Vilka kunder det kan handla om och storleksklasser på ordervärde kan Saab av naturliga skäl inte avslöja.

Klart är dock att rymdindustrin under decennier expanderat kraftigt, vilket också bidragit till ett kraftigt antal ökande aktiva satelliter. I dagsläget handlar det om cirka 2 000 satelliter men vissa bedömningar gör gällande att det kommer att vara 10 000 om tio år. Allt bidrar också till en stor mängd rymdskrot, i runda tal tros det handla om en halv miljon sådana objekt.

– Grejer går väldigt fort, det är hastigheter på 30.000 kilometer i timmen. Krockar man så det blir väldiga effekter, säger Christer Fuglesang om varför en sådan krock mellan rymdskrot och en aktiv satellit kan bli förödande.

Är dörröppnare

Just Christer Fuglesang har knutits till Saab och i form av före detta astronaut och med ett stort kontaktnät, ses han som en värdefull dörröppnare nu när Saab presenterar produkterna för befintliga kunder. Den före detta astronauten var bland annat med i Brasilien nyligen.

– Jag är inte med och jobbar i detalj men hjälper till att marknadsföra verksamheten, säger han.

Saab hade tidigare en division inom företaget, Space, som 2008 såldes till schweiziska företaget Ruag.

TT: Varför gör ni bedömningen att det nu finns ett värde i en rymdsatsning?

– Skillnaden är att Saab Space var en leverantör av delsystem i satelliter. Att som nu göra ledningssystem och sensorer är kärnan vad Saab erbjuder och en mera naturlig del, säger Anders Carp.