Fordon

Saab och Boeings storaffär för planet T-X med amerikanska flygvapnet uppges vara klar

Foto: Eric Schindelbower/The Boeing Company
Foto: Eric Schindelbower/The Boeing Company

Försvarskoncernen Saabs storaffär med amerikanska flygvapnet verkar nu vara klar sedan konkurrenterna valt att inte överklaga beslutet, skriver Corren som refererar till tidskriften Defense News. Tillsammans med Boeing ska Saab leverera 351 skolflygplan.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

Affären meddelades häromveckan, men Saab har inte velat kommentera affären förrän den skulle bli helt klar. De konkurrerande flygplanstillverkarna har möjlighet att protestera mot beslutet att ordern vunnits av Saab och Boeing. Enligt Defense News har talespersoner för de två konkurrenterna under torsdagen meddelat att de inte överklagar.

– Vi har noterat att det är medieuppgifter i USA som gör gällande detta, men protestperioden är inte slut än och vi inväntar den helt enkelt, säger Petter Larsson vid Saabs presstjänst till TT och uppger att ett besked om affären är att vänta i närtid.

Används i utbildning

Serieproduktionen av skolflygplanen av modellen Boeing T-X är tänkt att ske i USA, efter önskemål från det amerikanska flygvapnet. Till viss del kan det dock komma att ge jobbtillfällen vid Saabs tillverkning i Sverige.

– Innan vi kommit till serieproduktion kommer vissa delar av tillverkningen ske i Sverige. Detta skulle göra att vi kan behålla arbetstillfällen i Sverige, har Jonas Hjelm, chef för Saabs flygverksamhet, tidigare sagt till TT.

Planen ska användas för att utbilda stridspiloter. Flygplanen ska vara flygfärdiga 2024.

”Industriell historia”

Totalt är ordern värd omkring 9,2 miljarder dollar. Boeing är huvudleverantör, och Saab är en riskdelande partner, enligt Saabs pressmeddelande i september. Analytiker har gjort bedömningen att ordervärdet för Saab ligger på upp till 25 miljarder kronor.

– För det första är det industriell historia att vi fått den här stora beställningen. Det bevisar också att svensk teknologinivå är mycket hög och att Saabs ställning är mycket respekterad, sade försvarsminister Peter Hultqvist (S) till TT när beskedet om ordern kom den 28 september.