Fordon
Saab – ett namn, två olika bolag
Saabs varumärke har krackelerat när det gäller Trollhätteföretaget och Saab i Linköping är orolig för följderna. Foto: Ingemar Franzén/Ny Teknik
Hallå världen, det är inte vi som är i kris ropar flygplanstillverkaren Saab ut i dag. Risken är stor att bil-Saabs problem smittar ned flyg-Saab.
- Det har skrivits en hel del om Saab de senaste dagarna. Därför vill vi klargöra några viktiga fakta, skriver Linköpingsföretaget Saab AB i ett pressmeddelande.
Saab AB och Saab Automobile AB är i dag två helt olika företag – trots att varumärket Saab används av båda.
Medan Saab AB är ett börsnoterat företag inom flyg- och försvarsmateriel är Saab Automobile AB ett dotterbolag till den amerikanska biljätten General Motors.
Men en gång i tiden tillhörde bilfabriken i Trollhättan flygplanstillverkaren Saab som byggde planen i Linköping.
Svenska Aeroplan Aktiebolaget Saab grundades 1937 i Trollhättan av loktillverkarna Nohab i Trollhättan och ASJ i Linköping.
Uppdraget var att ge Sverige en egen flygindustri när krigshotet i Europa blev allt tydligare.
När kriget var över tvingades Saab att se sig om efter civil produktion. Det blev bilar.
Tio år efter grundande presenterade man prototypen för den serietillverkade bil som skulle byggas i Trollhättan.
Samtidigt fortsatte utvecklingen av flygplan till det svenska försvaret i Saabs fabriker i Linköping.
1969 gick Saab och lastbilstillverkaren Scania-Vabis i Södertälje samman och bildade bolaget Saab Scania. Båda företagen ingick i den så kallade Wallenbergsfären.
Saabs berömda turbomotor utvecklades till exempel i Scanias motorverkstad i Södertälje.
1990 blev bildivisionen inom Saab-Scania ett eget bolag Saab Automobile AB och amerikanska General Motors gick in som hälftenägare.
1995 delades Saab-Scania upp i två separata bolag Saab AB och Scania AB.
Redan här började de identitetsproblem som Saab nu försöker komma till rätta med.
Både Saab och Scania behöll det heraldiska vapnet Gripen i sina logotyper, ett arv från Scanias skånska bakgrund.
2000 tog GM helt över Saab Automobile – och fick med sig både Saab-namnet och Gripenlogotypen, som är ritad av konstnären Carl-Fredrik Reuterskiöld.
Rätten till namnet Saab, som används av både personbilstillverkaren Saab och flygplanstillverkaren Saab samt figursymbolen Gripen som används även av Scania, regleras i ett trepartsavtal från 1996.
Fordonstillverkaren Volvo i Göteborg har samma identitetsproblem som Saab. Volvo var tidigare ett företag som tillverkade både personbilar och lastbilar.
När amerikanska Ford köpte Volvo Personvagnar i januari 1999 fick man också tillgång till varumärket Volvo och Volvos väl inarbetade logotype som man nu delar med den börsnoterade lastbilstillverkaren Volvo AB.