Fordon
Så länge räcker svenska registreringsskyltarna
Många Ny Teknik-läsare har ställt sig frågande till varför inte nuvarande system med registreringsskyltar på bilar skulle räcka till. Det finns ju miljoner kombinationer kvar.
Men det räcker bara 5-7 år till, säger Transportstyrelsen.
”Varför skulle den svenska modellen med tre bokstäver och tre siffror på registreringsskyltarna vara uttömd när man använt ZZZ999? Om jag räknat rätt finns det 15,6 miljoner möjliga kombinationer. Tar man bort olämpliga bokstavskombinationer borde det åtminstone finnas bortåt 15 miljoner varianter kvar. Låter man dessutom registreringsnumren för ett avregistrerat fordon få en karenstid på fem år borde det ändå finnas minst lika många lediga nummer kvar som de som redan är upptagna”, frågar Ny Teknik-läsaren Carl Szabad i Enskede.
Så här svarar Mikael Andersson på Trafikverket direkt till Carl Szabad genom Ny Tekniks förmedling.
”Bokstäverna I, Q, V, Å, Ä och Ö används inte på ordinarie registreringsskyltar. Det ger totalt 23 möjliga bokstäver per position. Vad gäller begynnelsebokstaven har Y och Z ännu inte tagits i bruk så vi har alltså 21 möjliga bokstäver.”
”Således blir uträkningen 21 x 23 x 23 x 10 x 10 x 10 = 11 109 000 kombinationer. Genom att ta Y och Z i bruk tillgängliggörs ytterligare 1 058 000 miljoner kombinationer. Vi har alltså 12 076 000 miljoner möjliga kombinationer. Vi har dock valt att spärra 91 bokstavskombinationer eftersom vi bedömer dem som olämpliga så det finns alltså ungefär 12 miljoner möjliga kombinationer med nuvarande system.”
”I dag finns 10,3 miljoner fordon registrerade i vägtrafikregistret. Det finns alltså 1,7 miljoner tillgängliga registreringsnummer med nuvarande upplägg om man använder Y och Z. Vi har alltid tillämpat återanvändning av gamla registreringsnummer. Men vi har en stadigt ökande fordonspark i Sverige, vilket gör att vi på sikt måste hitta ett nytt system. Det nuvarande systemet kommer inte att ta slut i dag utan det är en fråga som aktualiseras om kanske 5-7 år.”
”Vi behöver ha lång framförhållning. vårt beslut påverkar också aktörer som regelbundet använder information i vägtrafikregistret, till exempel polisen, besiktningsföretrag och försäkringsbolag. Totalt 40 000 externa användare använder dagligen data från vägtrafikregistret via egna lösningar som behöver anpassas.”
Mikael Andersson avslutar sitt svar till Ny Tekniks läsare med att hela saken är hårdvinklad av Ny Teknik och andra medier.
- Vi har inte gått ut och larmat om att nummer börjar ta slut, men jag kan däremot bekräfta att vi tittar på frågan, säger Mikael Andersson.
Följ Ny Teknik på Facebook!
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!