Fordon
Så bra höll lastnäten i Villaägarnas krocktest
”Se till att använda befintligt lastnät”, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg. Foto: Villaägarna
Bagage som slungas över baksätet kan vara dödligt. Nu har Villaägarna Produktgranskning genomfört ett krocktest av lastnät i stål respektive nylon.
Det lackar mot jul och snart kommer sannolikt en betydande andel av svenskarna fylla familjens kombi med packning upp till innertaket. De flesta har hört varningarna om hur små, lösa föremål i bilen kan få en enorm kraft vid en kollision.
En lösning för att hålla bagaget på plats är ett lastnät. Men hur bra är dessa?
Krockinstitut, som exempelvis Euro NCAP, presenterar ingen offentlig statistik kring effekten av lösa föremål i kupén – eller hur effektiva lastskydden är. Men nu har Villaägarna Produktgranskning genomfört krocktester av lastnät tillverkade i nylon respektive stål. I testerna har man undersökt hur lastnäten står pall när en kombi med packning i bagageutrymmet kolliderar med ett statiskt hinder i 52 km/h.
Testerna genomfördes vid VTI:s (Statens väg- och transportforskningsinstitut) anläggning i Linköping. Målsättningen var ett realistiskt scenario som kunde leverera användbara data. Därför valde man två Volvo V70N, en modell som var i produktion mellan 2000-2008, med lastnät som originalutrustning. I testet undveks överlastning och man höll medvetet farten nere.
– Meningen har ju inte varit att på ett spektakulärt sätt pulverisera bilarna vid krockproven utan att få reda på vad som händer och om det finns någon skillnad mellan lastnät i nylon och stål. Skulle vi ha valt en krockhastighet på 100 km/tim och ha lagt tio betongplintar på totalt 600 kg i bagaget, hade bilarna knycklats ihop till oigenkännlighet. Vi hade då fått ett ganska förväntat krockresultat som inte tillfört så mycket, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg på hemsidan.
Baksätet deformerades
Kombiutrymmet lastades med tio väskor som tillsammans vägde 135 kg. Fem av dessa var en större, hårdare typ. Övrig packning utgjordes av fyra, mjuka halvstora väskor samt en liten väska. I 52 km/h höll nylonnätet nätt och jämt lasten på plats. Baksätet deformerades påtagligt, och Villaägarnas slutsats är att en något högre hastighet eller en något tyngre last skulle ha resulterat i att packningen hade trängt in i passagerarutrymmet.
Även lastnätet av stål deformerades kraftigt, dock med en större marginal kvar för att hålla lasten på plats i bagageutrymmet. Samtidigt var deformationen av baksätet större än i testet med nylonnätet. Av okänd anledning blåstes krockkuddarna inte upp i Volvon med lastnätet av stål. I båda testfordonen vinklades nackstöden vid den högre baksätespassageraren betydligt framåt.
Villaägarna drar ändå slutsatsen att Volvo har tagit problematiken med bagage på allvar. Föreningen slår dock ner på att det finns bilmodeller som helt saknar möjlighet till lastnät. Eftersom krockinstituten inte tar med bagage i sina offentliga tester, riskerar det att lämna konsumenterna ovetande om riskerna med ett bristfälligt lastskydd. Villaägarna rekommenderar de som ofta kör med last att undvika dessa bilmodeller.
– Ska du själv ha last i bagageutrymmet, se till att använda befintligt lastnät. Placera också lasten intill ryggstödet och har du tung last, lägg den så lågt som möjligt och spänn fast den om det går, säger Ulf Stenberg.
Se krocktestet i spelaren nedan.