Fordon

Rekordet: Elbussen körde 177 mil på en laddning

Proterras Catalyst E2-buss har slagit rekord. Foto: Proterra
Rekordet slogs med ett massivt litiumjonbatteri med kapacitet på 660 kilowattimmar, motsvarande 11 Chevrolet Bolt-modeller. Foto: Proterra

177 mil på en laddning. Så långt har inget elektriskt fordon tagit sig förut. Och för världsrekordet står en buss.

Publicerad

Det var en lättviktig bil för bara en person som stod för det tidigare rekordet. Den klarade 163 mil. Teslas Model S fick uppmärksamhet när den lyckades ta sig 108 mil mellan laddningsstolparna. Men bussen från det amerikanska företaget Proterra har nu slagit dem med råge.

I den tolv meter långa Catalyst E2-bussen sitter ett massivt litiumjonbatteri med kapacitet på 660 kilowattimmar, motsvarande 11 Chevrolet Bolt-modeller.

– Det här är en stor bedrift. Rekordet är ett bevis på att vi har energitäta batterier och en effektiv drivlina, säger Proterra-chefen Matt Horton, i ett pressmeddelande.

En förklaring till rekordet är de allt lägre priserna på litiumjonbatterier. Proterra hänvisar till Bloomberg New Energy Finance som uppger att priserna sjunkit med 72 procent sedan 2010. En annan förklaring är naturligtvis att en buss får plats med batterier i den storleken.

– Vi tror att kollektivtrafiken kommer att vara först med att helt och hållet gå över till elfordon, säger Ryan Popple, vd på Proterra. Han tillägger:

– Allt fler företag ger sig in på marknaden för tunga elfordon. Det blir allt mer uppenbart att framtiden är helt elektrisk och att förbränningsmotorn är på väg bort.

Se en film om elbussen här nedanför: