Fordon

Porsches 3d-printade säten formas efter kundens kropp

Foto: Porsche
Foto: Porsche

Dynan som formas efter förarens kroppskontur presenteras som en konceptstudie. Men Porsches 3d-utskrivna säten kan dyka upp i företagets bilar inom kort.

Publicerad

Många anser att framtidens bilar i hög utsträckning kommer att vara anpassade efter ägarnas önskemål. Porsche har tidigare erbjudit 3d-utskrivna reservdelar till ägare av klassiska modeller, där originalutrustningen inte längre finns att få tag på. Nu visar biltillverkaren upp en prototyp till 3d-printade säten, som ett steg mot den personifierade bilen.

Deras ”3D-printed bodyform full-bucket seat” ska nämligen anpassas efter förarens kroppskontur. Det är en del av själva mittdelen av sätet som skrivs ut, med sittdynan och stödet för ryggen. Stolen är en sandwichkonstruktion där det yttersta ”komfortlagret” printas med en polyuretanblandning. Det hela täcks av ett lager av Racetext som är perforerat för att släppa igenom kylning. Till den anpassade formgivningen kan föraren välja mellan tre grader av styvhet i materialet.

– Med 3D-printed bodyform full-bucket seat erbjuder vi ännu en gång de kunder som köper våra serietillverkade bilar möjligheten att uppleva teknik som är överförd från motorsporten. Utöver en ergonomisk passform, som liknar den man hittar inom motorsport, levererar det här sätet en unik design, lägre vikt, förbättrad komfort och en passiv klimatkontroll, säger Michael Steiner som sitter i styrelsen för Porsches forsknings- och utvecklingsavdelning.

För även om Porsche betraktar de nya sätena som en konceptstudie så kommer 40 av stolarna att dyka upp i 911- samt 718-modellerna. Samtliga ska rulla på tävlingsbanor i Europa. När prototypernas komfort har utvärderats av förarna ska de 3d-printade sätena dock göras tillgängliga för köparna. Enligt Porsches tidsplan kan de dyka upp i 911 samt 718 redan i maj i år.