Fordon

Plastal kan stoppa Europas bilindustri

En del av stötfångare från Plastal
En del av stötfångare från Plastal

Om ingen tar över Plastals produktion i slutet av nästa vecka kan stora delar Europas bilindustri tvingas slå igen.

Publicerad

Rykten inom den svenska fordonsindustrin säger att Volvo Personvagnar, Saab och Scania står beredda att, på något sätt, gripa in om leverantörsföretaget stoppar produktionen.

På Volvo Personvagnar bekräftar man inte ryktena.

- Plastal är en så viktig leverantör för både oss och andra att vi tror på en lösning, på ett eller annat sätt. Vi har daglig kontakt med Plastal och är inte direkt oroliga för den närmaste framtiden. Vi tror att det kommer att lösa sig med Plastal, på ett eller annat sätt, säger Stefan Elfström på Volvos pressavdelning.

Just nu flyter leveranserna av framför allt stötdämpare till Torslanda, Saab och Scania. Plastal som för några veckor sedan gick i konkurs, håller igång produktionen tack vare den statliga lönegarantin. Staten betalar lönerna till de cirka 500 anställda. Men lagen säger att lönegarantin bara kan betalas ut en månad. Och nästa vecka har det gått en månad.

Något måste hända nästa vecka om Plastal ska kunna hålla igång produktionen. Någon måste gå in och betala lönerna. Det finns spekulanter, som kan vara villiga att ta över företaget.

– Vi för diskussioner med flera spekulanter. Men vi har inte fått något bud ännu, säger konkursförvaltaren Per Settergren i tidningen Göteborgs-Posten.

Några av Plastals europeiska konkurrenter lär vara intresserade. Men det är inte bekräftat. Och frågan är om någon kan ta över redan nästa vecka.

– Jag jobbar intensivt på att intressenterna ska lägga ett bud så snabbt som möjligt, säger Per Settergren.

Ett par av dessa spekulanter lär vara intresserade av hela Plastal, andra av delar av företaget.

Det svenska leverantörsföretag har flera konkurrenter i Europa, som franska Plastic Omnium och Faurecia, tyska IAC och österrikiska Magna. Men att ersätta Plastals produkter med leveranser från någon av dessa är en långvarig process. Och för de svenska biltillverkarna skulle det betyda det ökade logistikkostnader.

Plastal har 30 fabriker i elva länder. Enheterna i Tyskland, Polen och Italien, som liksom de svenska har gått i konkurs, hålls igång med hjälp av ekonomiskt stöd från Audi, Volkswagen, Fiat, Ford och GM. Den tyska lönegarantin räcker dessutom ett helt år.

I Sverige har företaget fabriker och enheter i Simrishamn, Arendal, Uddevalla och Mölndal.