FORDON

”Nyckeln för genomslag” – Klassiska bilstaden får USA:s första induktiva elväg

Ford bistår med testfordonet, en batteridriven Transit.
Ford bistår med testfordonet, en batteridriven Transit.

Electreon testade induktiv laddning på Gotland – nu har de färdigställt elvägen i Detroit. Med kopparspolar under asfalten kan elbilar laddas i farten.

Det israeliska bolagets första elväg var projektet Smartroad Gotland. Electreon har visat att de kan ladda rullande elfordon via induktiv laddning. 2020 genomfördes den första dynamiska laddningen av en lastbil på sträckan mellan Visby och flygplatsen.

Sverige följdes av en rad projekt i Tyskland, samt Italien, Frankrike, Israel och Kina. 2022 meddelade Electreon ambitionen att anlägga en elväg i USA avsedd för elbilar – och nu står den färdig i Detroit. Stadens smeknamn är Motortown, på grund av den starka fordonsindustrin i staden.

Laddspolarna utgör ingen fara för fotgängare.
Laddspolarna utgör ingen fara för fotgängare.

Laddspolarna av koppar ligger strax under vägbanans asfalt medan styrenheter vid sidan av vägen är anslutna till elnätet. Enligt bolaget kan dussintals bilar laddas samtidigt från samma system utan att extra last läggs på elnätet. Endast fordon med en godkänd mottagare kommer att kunna laddas. 

Kan öppna för mindre batterier

– Tillsammans med Michigans expertis i motorbranschen kommer vi att demonstrera hur trådlös laddning kan vara nyckeln för ett brett genomslag för elbilar, genom att tackla problem om räckvidd, begränsningar för fordonsflottor, samt batteristorlek och kostnader. Projektet bereder också vägen för en framtida mobilitet med nollutsläpp, där elbilar utgör normen i stället för undantaget", säger Electreons vice vd, dr. Stefan Tonguri ett uttalande till City of Detroit.

Inledningsvis ska den 1,6 km långa sträckan utmed 14th Street användas för tester av hur väl startupens teknik fungerar under verkliga förhållanden, och "inom några år" kommer allmänheten att få tillgång till elvägen. Ford levererar testfordonet, en batteridriven version av skåpbilen Transit, utrustad med mottagare.

Electreon har uppfört två statiska laddstationer med induktiv laddning framför Michigan Central Station. Under 2024 kommer Michigan Department of Transport att börja ta in anbud för att anlägga induktiv laddning längs Michigan Avenue, som är en del av landsvägen US-12.

Bland Electreons partners finns bland andra Ford, Volkswagen, Toyota, Iveco samt ABB och NCC.