Fordon

Nu tar Volvos nya motorbolag form

Foto: Imaginechina, Alamy
Foto: Imaginechina, Alamy

Volvo tror fortfarande på förbränningsmotorn. Nu bildas ett nytt bolag, Powertrain Engineering Sweden, för tillverkning av hybriddrivlinor i Skövde, skriver GP.

Publicerad

I fjol kom nyheten att Volvo Cars utveckling och produktion av förbränningsmotorer ska slås samman med motsvarande verksamhet hos det kinesiska systerbolaget Geely. 3 000 personer från Volvo Cars och 5 000 från Geely ska ingå i den gemensamma organisationen.

2 000 svenska medarbetare i nya bolaget

Nu står det klart att verksamheten för förbränningsmotorer från årsskiftet ska flyttas till ett nytt svenskt bolag vid namn Powertrain Engineering Sweden AB, rapporterar GP.

Enligt Volvo Cars omfattas cirka 2 000 medarbetare i Göteborg och Skövde av den nya, gemensamma organisationen. Bolaget är helägt av Volvo Cars, men nästa steg blir att skapa ett gemensamt företag med Geely.

- Samtliga berörda medarbetare har fått erbjudande om att flyttas över till det nya bolaget, vilket mer eller mindre alla har tackat ja till, säger pressansvariga Maria Dagman i en kommentar till GP.

Ansöker om statligt miljonstöd

Samtidigt har Volvo Cars och det nya bolaget Powertrain Engineering Sweden ansökt om stöd på drygt 158 miljoner kronor från det statliga Klimatklivet för att ställa om motorfabriken i Skövde till produktion av hybriddrivlinor, skriver sajten Skaraborgsbygden.

Volvo Cars fortsatta utveckling av förbränningsmotorn går enligt bolaget i linje med tidigare kommunicerade miljömål om att hälften av alla sålda Volvo-bilar 2025 ska vara eldrivna, och resten hybrider.

– Vi ser det som ett naturligt nästa steg efter vår elektrifieringsstrategi. Med det här beslutet kan vi fokusera bättre på utvecklingen av kommande elbilar. Men denna nya enhet och bolag skapar också bättre resurser för utvecklingen av våra hybridbilar, sade Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars, till GP i fjol.

"Volvos elmotorer ska byggas i Skövde"

I artikeln skriver GP att det finns detaljer som pekar på att Volvo Cars dessutom ska tillverka sina elmotorer i Skövde. Tidningen hänvisar till ett svar från länsstyrelsen i Västra Götland på ansökan till Klimatklivet:

”Ansökan rör en mycket omfattande och positiv åtgärd som avser omställning av produktion där nuvarande tillverkning av förbränningsmotorer minskar och omvandlas för att istället tillverka elmotorer”.

Men enligt Skaraborgs Allehanda har inget beslut om produktionen i Skövde tagits ännu. Volvo Cars har heller inte kommenterat uppgifterna.