Volvo bildar motorföretag med Geely

2019-10-07 12:37  
Foto: Imaginechina, Alamy

Volvo Cars utveckling och tillverkning av förbränningsmotorer kommer att slås samman med motsvarande verksamhet hos det kinesiska systerföretaget Geely, enligt planer som nu presenterats. Inga beslut är fattade ännu.

Det skulle öka Volvo Cars eget fokus på eldrift. Den första elmodellen visas i nästa vecka.

Tanken är att Volvo Cars och biltillverkaren Geely tillsammans ska bli ägare till ett nytt bolag som utvecklar och bygger förbränningsmotorer. Men inga beslut är fattade, och det finns ingen tidsplan för när förändringen kan vara genomförd.

Både Volvo Cars och Geely ägs i sin tur av kinesiska Zhejiang Geely Holding.

Omkring 8000 personer väntas arbeta i det nybildade bolaget. Cirka 3000 anställda på Volvo Cars berörs, och omkring 5000 personer som idag arbetar på Geely.

Fabrik i Skövde

I Sverige påverkas främst motorfabriken i Skövde, men även utvecklingsarbete i Göteborg. Omorganisationen väntas inte medföra någon reducering av personalstyrkan.

I ett första skede kommer respektive företag att identifiera vilka enheter som bör ingå i det nya motorbolaget. Den processen ska vara klar under 2020, uppger Volvo Cars.

– Det finns inga tankar på att flytta någon verksamhet. Detta handlar om att få en större volymbas och uppnå skalfördelar inom Geelygruppen, säger Stefan Elfström, presstalesman för Volvo Cars.

Var det nya bolagets huvudkontor ska ligga är inte heller bestämt.

Läs mer: Geely: ”Vi är kvar långsiktigt i AB Volvo”

Volvos motorfabrik i Skövde sysselsätter omkring 2000 personer. IF Metallfacket där vill ännu inte kommentera planerna på att skapa ett fristående motorbolag.

– Det finns fortfarande många frågetecken. Det är en rätt stor organisatorisk förändring, säger Marko Borg Peltonen, ordförande i Metallfacket på fabriken i Skövde.

Visar eldriven suv

Volvo Cars har i flera år talat varmt om sin satsning på eldrift. I nästa vecka presenteras den första helt eldrivna Volvobilen. Det är den lilla suven XC40 som fått ny drivning och ska visas upp i Los Angeles.

Men en stor del av Volvos produktion kommer att vara hybridbilar, med både batteridrift och förbränningsmotor. Hybridernas motorer för bensin, diesel eller liknande väntas i framtiden komma från det nya motorbolaget.

Dessutom ska nybildningen förstås leverera till Geely och gruppens övriga märken: Lynk&Co, Proton och Lotus. Det finns även en förhoppning om att få bygga motorer för externa köpare.

Texten uppdaterad.

Mer om: Volvo Geely

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt