Fordon

Nu börjar Volvo sälja sina ellastbilar

Foto: Volvo Group
Foto: Volvo Group

De första två eldrivna modellerna ska användas för godstransport och sophämtning i stadsmiljö. Serieproduktionen väntas dra igång i början av 2020.

Publicerad

I februari levererade Volvogruppen sina första eldrivna lastbilar till pilotkunder i Göteborg. Nu växlar fordonsjätten upp och öppnar orderböckerna. Serietillverkningen är tänkt att dra igång i liten skala under mars 2020.

De första modellerna i programmet är tvåaxliga Volvo FL Electric med totalvikt på upp till 16,7 ton och en räckvidd på upp till 300 kilometer. Samt det treaxliga storasyskonet Volvo FE Electric med totaltvikt på upp till 27 ton och en räckvidd på upp till 200 kilometer.

Båda modellerna är tänkta för exempelvis godstransport eller sophämtning i stadsmiljö.

– Global urbanisering kräver urban logistik och lastbilstransporter med noll utsläpp och minskat buller, och det brådskar. Med Volvo FL Electric och Volvo FE Electric kan vi möta dels de stränga miljökraven såväl som de höga affärsmässiga kraven från våra kunder, säger Jonas Odermalm som är chef för avdelningen Product Line Electromobility, i ett uttalande.

Förutom att säljas i Sverige kommer lastbilarna initialt att lanseras i Norge, Tyskland, Schweiz, Frankrike och Nederländerna.