Fordon

Nu auktioneras den sista Saaben ut

Den sista Saaben från Trollhättanfabriken auktioneras nu ut. Foto: Nevs
Den sista Saaben från Trollhättanfabriken auktioneras nu ut. Foto: Nevs

På onsdag avgörs hur mycket ”den sista Saaben” från fabriken i Trollhättan är värd. Pengarna ska gå till ett nyinstiftat hållbarhetspris.

Publicerad

Den svenska Saab-eran är definitivt över men nu finns möjligheten att köpa den sista Saaben som tillverkades i fabriken i Trollhättan.

Det handlar om en automatväxlad och bensindriven Saab 9-3 2.0T som färdigställdes 2014. Konkursen inträffade 2011 men Nevs, som tog över konkursboet året därpå, drog 2014 igång tillverkningen av 420 stycken Saab 9-3:or.

En av dem ställdes undan för framtida utvecklingstest som dock aldrig blev av. Nu hamnar den i stället under klubban. Vägmätaren visar 70 km.

Auktionen avslutas på onsdag klockan tio. Vid 14-tiden på måndagen var högsta budet 400 000 kronor.

Behållningen från auktionen kommer att gå till priset Nevs Sustainability Mobility Scholarship, som Nevs delar ut tillsammans med Högskolan Väst i Trollhättan i minst fem år. För att bli aktuell för priset ska personen ha gjort "betydande insatser för att främja framtidens mobilitetslösningar – allt från elbilsteknologier, delningsekonomi till insatser för självkörande bilar."