Fordon

Nevs jätteaffär: Ska ha fått handpenning

En Saab från Nevs produktion i Trollhättan. Foto: Nevs
En Saab från Nevs produktion i Trollhättan. Foto: Nevs

Bolaget Panda New Energy finns verkligen – och det har nog med pengar för att betala Trollhätteföretaget Nevs för 150 000 beställda elbilar. Det hävdar bolagets vd Sun Wei i en intervju med SR:s Ekot.

Publicerad

Panda New Energy är ett biluthyrningsföretag med Sun Wei som vd. Han tillhör finansbolaget Huaxin, som är finansiär bakom den stororder som blev känd den 17 december.

Nu visar Sun Wei upp kvittot på en handpenning till Nevs – som är Saabs efterföljare – på motsvarande 100 miljoner kronor som redan ska ha betalats.

– En till två miljarder är verkligen inga problem för Panda eller Huaxin.

Han tillägger att också olika fonder och lokala samarbetspartners ska vara med i finansieringen.

Läs mer:

Elbilsmarknaden förväntas bli starkt gynnade av den kinesiska regeringen, inte minst eftersom luftföroreningar är ett svårt problem i landet.

En orsak till att Panda New Energy valde just Nevs är Saabs rykte som säker bil i konkurrensen. Sun Wei säger att ett intimt samarbete med Nevs ska hålla kostnaderna nere.

– Om jag har de här samarbetsrättigheterna är den största fördelen kostnadskontroll.

Läs mer:

När Ekot tidigare försökte hitta Panda New Energy visade det sig att bolaget uppgivit en adress som inte finns. Det förklarar Sun Wei med att tiden för registreringen var knapp och att det blev fel.

Gilla Ny Teknik på Facebook