Beställaren bakom Nevs jätteorder okänd

2015-12-18 06:38  
Mattias Bergman, Nevs har undertecknat ett avtal med Panda New Energy om elbilseverans. Foto: Imago/Kamerapress

Företaget Panda New Energy är nystartat och okänt.

– Det verkar relativt nystartat. Många företag i Kina har extremt kort historik, säger Fredéric Cho, Kinabedömare, om Nevs samarbetspartner Panda New Energy.

Att hitta trovärdig information att grunda sina beslut på kan vara svårt.

– Men det verkar som om Panda är uppbackat av centralregeringen, säger Cho.

Inte heller Kinakännaren Kristina Sandklef har hört talas om Panda New Energy.

– Saken är den att vi inte vet om det här är ett okänt företag. Det här visar faktiskt bara hur stort Kina är och hur enormt många företag som finns, säger hon.

Enligt Sandklef finns stor potential för att samarbetet lyckas då det finns en tydlig strategi i Kina att satsa på elbilar.

– Kom ihåg att Nevs ägs av svenskkinesen Kai Johan Jiang och även Tianjin stad och andra stora kinesiska investerare. Alla har intresse av att det här ska bli någonting.

Elbilsmarknaden är dessutom kraftigt reglerad och Peking är noga med att endast släppa in aktörer där som de litar på. När centralregeringen i Peking satsar på något nytt så pekar man med hela handen, enligt Fredéric Cho.

– Det går att dra paralleller till Geely som var ett litet företag som många inte trodde skulle få tillstånd att bjuda på Volvo personvagnar. Men Geely var snabba och hade goda relationer till centralregeringen.

Läs mer:

Läs mer: Bilexperter: Ordern stärker Sverige – om den blir verklighet

Från experter på fordonsindustrin är omdömena om affären dock blandade.

– Om allt det här verkligen faller på plats är det ett lyft. Men nu måste alla inblandade kavla upp ärmarna, inklusive alla underleverantörer, säger Mikael Wickelgren som forskar på fordonsindustri.

Mer positiv är fordonsindustrianalytiker Matts Carlsson. Han tror att samarbetet kommer stärka Sverige som bilbyggarnation.

– Panda markerar att man tänker ta en stor andel av miljöbilsmarknaden. Dessutom är ju den kinesiska marknaden enorm, säger han.

Affären är en av de största någonsin i Sverige, enligt Carlsson.

– JAS-projekten brukar kunna landa i stora summor också. Där har du i alla fall miljardaffärer. I övrigt har jag svårt att tänka mig att vi kan prata om några större volymer eller siffror.

Ordern till Nevs är värd hela 100 miljarder kronor totalt eller mer än dubbelt så mycket som det svenska försvaret kostar per år.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Mer om: Nevs Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt