Fordon

Nevs ägare vid ruinens brant – skuldberg om 2600 miljarder

Elbilstillverkaren Nevs har tagit fram testbilar vid fabriken i Trollhättan, men någon produktion har aldrig kommit igång, trots en serie stora avtal med potentiella köpare. Arkivbild Foto: Adam Ihse/TT
Elbilstillverkaren Nevs har tagit fram testbilar vid fabriken i Trollhättan, men någon produktion har aldrig kommit igång, trots en serie stora avtal med potentiella köpare. Arkivbild Foto: Adam Ihse/TT

Elbilstillverkaren Nevs kinesiska ägare, fastighetskoncernen Evergrande Group, kraschar på Hongkongbörsen. En varning för inställda betalningar från koncernledningen skakar marknaden.

Publicerad

Aktien har i den avslutande tisdagshandeln tappat 22 procent samtidigt som Shanghaibörsen stoppat handeln med Evergrandes obligationer.

Enligt Evergrande – som uppger att två dotterbolag tvingats bryta mot obligationsavtal för 934 miljoner yuan (motsvarande 1,2 miljarder kronor) till följd av problemen – har rådgivare anlitats för att utvärdera finansiella strategier för att hantera situationen.

"Inte risk för konkurs"

Koncernledningen bekräftade redan tidigt i sommar att man hade likviditetsproblem och säger nu att man står inför stora utmaningar. Men de avvisar bestämt att det föreligger någon risk för konkurs och skyller den förvärrade situationen på ogynnsam medierapportering.

Tidigare i september bekräftade ledningen att det pågick samtal om att sälja tillgångar, inklusive sin Hongkong-noterade elbilsverksamhet Evergrande New Energy Vehicle och fastighetskonsulten Evergrande Property Services.

En finansiell kollaps för Evergrande – vars totala skuldberg uppgår till 1 970 miljarder yuan (cirka 2600 miljarder kronor) kan få stora följdverkningar i det kinesiska finansiella systemet.

Investerare protesterar

Upprörda investerare protesterade utanför Evergrandes huvudkontor i Shenzhen i måndags, med krav på återbetalning av lån och för finansiella kontrakt med koncernen.

Nevs köpte konkursboet efter Saab Automobile 2012, och är sedan dess baserat i Trollhättan. Bolaget har i dagsläget omkring 700 anställda. Men nyligen kom beskedet om varsel av nästan hälften av personalen – 300 personer – i vad företaget kallar en ”teknisk omställning”.