Fordon

Nedräkningen för Brasse-Gripen har börjat

Gripen NG BR - som tecknaren ser det. Foto: Saab.
Gripen NG BR - som tecknaren ser det. Foto: Saab.

Senast nästa vecka väntas den brasilianske försvarsministern Nelson Jobim avslöja vilket av de tre konkurrerande stridsflygplanen Gripen NG, Rafale och Super-Hornet som det brasilianska flygvapnet favoriserar.

Publicerad

Av det som hittills läckt ut från ut från den 26 000 sidor tunga rapporten från det brasilianska flygvapnet FAD ser det ljust ut för Saab och Gripen.

Gripen NG är favorit både hos flygvapnets utvärderare och hos den brasilianska flygplanstillverkaren Embraer, världens tredje största flygindustri.

Saab erbjuder ett omfattande partnerskap med den brasilianska flygindustrin som de två konkurrenterna kan få svårt att matcha och Gripen NG är bara hälften så dyr som franska Rafale.Se Ny Teknik nr 42 2009 eller läs webbartikeln här.

"Vinner slagen men förlorar kriget"
Men räcker det när Brasiliens president Luís Inácio Lula da Silva har en nära och personlig relation till Frankrikes president Nicolas Sarkozy och favoriserar Rafale?

- Saab kan mycket väl vinna alla fältslagen och ändå förlora kriget, säger flygvapenjournalisten Robert Hewson på Jane´s Airlaunched Weapons till Ny Teknik.

"Förlorar ansiktet"
Han säger att den brasilianske presidentens offentliga ställningstagande för Rafale på självaste nationaldagen den 7 september väger tungt.

Den franske presidenten var påpassligt nog på besök under nationalhelgen och de båda presidenterna kramade om vararanda och bekräftade vänskapen mellan de båda länderna.

- Att Brasilien skulle välja en annan väg nu, skulle få två presidenter att framstå som idioter. Det är svårt att se det på annat sätt – oavsett vilka meriter som Gripen har, säger Robert Hewson.

Lula och Jobim tillbaka i Brasilien
I förra veckan kom president da Silva hem från ett besök hos president Sarkozy i Paris där de skrivit under en gemensam klimatdeklaration inför FN-mötet i Köpenhamn i december.

Och i söndags kom den brasilianske försvarsministern Nelson Jobim tillbaka från en längre utlandstripp i tjänsten.

Det är tecken som alla inblandade tyder som att ett beslut är nära förestående.

Länk till försvarsminister Jobims agenda.

36 plan - och mer kan det bli

Brasilien har begärt in offerter på 36 stycken stridsflygplan från Saab, Dassault och Boeing.

På sikt ska hela den brasilianska flottan av flera hundra stridsflygplan från tre olika leverantörer ersättas med start 2014.

Efter president Lulas uppmärksammade favorisering av det franska planet den 7 september fick svenskarna och amerikanarna chans att förbättra sina offerter fram till den 2 oktober.

Saab är det enda av de tre företagen som har offentliggjort innehållet i sin offert.

Samtliga tre plan uppfyller de krav på prestanda som det brasilianska flygvapnet ställt, enligt den brasilianska tidningen Revista Forca Aerea.

Avgörande blir priset och det industriella samarbete som erbjuds. Enmotoriga Gripen NG är både billigast i inköp och billigast i drift jämfört med tvåmotoriga Rafale och Super-Hornet.

Läs en jämförelse mellan de tre planen i en artikel av den brasilianske journalisten Carlos Lorch i tidningen Revista Forca Aerea. Artikeln är översatt till engelska. Läs den här.