Fordon
NCC kokar grön asfalt
NCC Roads i Umeå har startat ett utvecklingsprojekt med Nynäs Petroleum för att få ner koldioxidutsläppen vid asfalttillverking.
Projektet går ut på att tillverka asfalt vid lägre temperaturer så att det går åt mindre energi.
- Koldioxidutsläppen halveras för varje tiotal grader vi kan sänka temperaturen vid tillverkningen, säger Roger Lundberg, teknikchef på NCCs utvecklings- och labboratorieverksamhet i Umeå.
Höga temperaturer anses idag oundvikliga vid tillverkning av asfalt, åtminstone i de höga kvaliteter som används på exempelvis motorvägar. Olika stenmaterial och bitumen värms och blandas i temperaturer mellan 140 och 180 grader. Det går åt mycket energi. För att producera ett ton asfalt går det åt sju liter eldningsolja.
Till Sveriges totala asfaltproduktion på sju miljoner ton om året går det åt 50 miljoner liter eldningsolja. Det betyder stora utsläpp av framförallt koldioxid.
Under de senaste tio åren finns det dock metoder som gör att det går att tillverka högkvalitativ asfalt vid lägre temperaturer. Den vanligaste heter "WAM Foam", Warm Asphalt Mix Foam, och har utvecklats av oljebolaget Shell tillsammans med ett norskt företag.
Med det nya sättet att tillverka går det att minska temperaturen med ungefär 30 grader vilket betyder en energibesparing och minskning av koldioxidutsläppen med uppemot 30 procent.
NCC, som har licensrätten på den tillverkningsmetoden i Sverige, har producerat sådan WAM-asfalt som idag prövas av Vägverket och Gävle kommun.
Nu går NCC Roads och Nynäs Petroleum vidare och försöker vässa metoden och komplettera med nya sätt att blanda bitumen och stenmaterial.
- Redan idag kan vi sänka temperaturen till mellan 50 och 60 grader utan att det går ut över kvaliteten på asfaltmassorna, säger teknikchefen Roger Lundberg i NCC-tidningen "Roads".