Fordon

Matjätte vill köpa nära 800 ellastbilar av Freightliner

Freightliner drar snart igång serieproduktion av ellastbilen Ecascadia. Nu vill amerikanska Sysco köpa upp till 800 exemplar.

Publicerad

Daimler Trucksägda Freightliner presenterade i början av maj produktionsversionen av ellastbilen Ecascadia, en trailerdragare i klass 8 enligt den amerikanska kategoriseringen. Det är alltså samma typ av fordon som den kommande Tesla Semi.

Den amerikanska matvarujätten Sysco Corporation, en av världens största leverantörer till bland annat restauranger och sjukhus, vill nu köpa upp till 800 fordon. En (icke bindande) avsiktsförklaring har slutits, meddelar Daimler Truck i ett pressmeddelande.  

De första fordonen ska börja levereras senare i år och de sista 2026. Den potentiella affären är ett steg mot Syscos mål att elektrifiera 35 procent av sin amerikanska flotta till 2030.

438 kWh batteri

Ecascadia har en räckvidd upp till 370 kilometer med det största batteriet om 438 kWh. Ytterligare två batterialternativ erbjuds, 195 respektive 291 kWh.

Drivlinan står Detroit Epowertrain för. Lastbilen kan köpas med antingen en eller två e-axlar, där tandemalternativet ger högre effekt (upp till 350 kW) men något kortare räckvidd. Med tandemaxel och full last väger ekipaget upp till 37,2 ton.

Att ladda batteriet från tomt till fullt tar mellan en och en halv och sex timmar, beroende på batteristorlek och laddhastighet. Upp till 270 kW laddeffekt är möjlig om två laddportar används.

Freightliner planerar att inleda serieproduktion av Ecascadia senare i år.