Fordon
Man och Sono motors testar solceller på skåpbilar
Solceller på biltak som ger ”gratis” energi. Nu ska lilla Sono Motors hjälpa MAN för att se om deras teknik kan implementeras på skåpbilar.
Sono Motors har i flera år fått rubriker för sin sol-elbil som ska tillverkas i Trollhättan. Företaget visade tidigare i år upp sin produktionsklara modell, som under bra solförhållanden kan få upp till 245 km kilometers räckvidd gratis i veckan.
Men att bygga en egen elbil är bara ett spår som företaget är inne på. Man vill även föra ut sin solcellsteknik till andra. Och nu visar det sig att stora buss- och lastbilstillverkaren MAN har nappat.
– Vår Sono Solar-teknik ger en lättviktig och anpassningsbar plattform som är idealisk för lätta transportfordon såsom MAN:s batteridrivna Etge, säger Jona Christians, grundare och vd för Sono Motors, i ett uttalande.
De båda företagen har skrivit på en avtalsförklaring där de kommer att utforska de tekniska samt ekonomiska möjligheter som solcellstekniken kan ge skåpbilar.

I det första steget kommer de att sätta solceller på tre olika typer av Etge-versioner. Dels en vanlig skåpbil, sedan en kombi-buss-version med kraftig takmonterad klimatanläggning, och därtill på en bil med inbyggt kylsystem.
I samtliga koncept är fokus på antingen extra räckvidd eller för att tilläggsutrustningen ska vara självförsörjande.
– Målet är att se hur mycket energi som vi kan få via solcellsteknik under ett år. Därefter kan vi sedan utvärdera huruvida tekniken har ett värde för våra kunder samtidigt som detta kan hjälpa till att skydda miljön, säger Dennis Affeld, försäljningschef för lätta lastbilar och skåpbilar på MAN.
Med tanke på att skåpbilarna har mycket större karossarea jämfört med Sonos elbil Sion så blir det intressant att se vad solcellerna faktiskt kan ge.
Toyota utför sedan flera år tillbaka tester med en specialbyggd Prius som tack vare solceller ska kunna få upp till 56,3 km räckvidd om dagen. Även holländska Lightyear har klätt en bil i solceller och de säger att dessa ska se till att varje soltimme ge bilen energi för 12 km körning.