Fordon

Lula svänger om Gripen

Gripen Demo med extra stora bränsletankar. Det är Gripen Demo som utgör underlaget för offerten till Brasilien och är det plan som Saab erbjuder Brasilien att vara med och utveckla. Foto: Stefan Kalm
Gripen Demo med extra stora bränsletankar. Det är Gripen Demo som utgör underlaget för offerten till Brasilien och är det plan som Saab erbjuder Brasilien att vara med och utveckla. Foto: Stefan Kalm

Brasiliens president Lula da Silva kommer att ta ställning för svenska Jas Gripen och rata franska Rafale. Det är det hetaste tipset i Brasiliens industrikretsar just nu.

Publicerad

Brasiliens största ekonomitidning Valor Economica refererar industrikällor som hävdar att den avgående presidenten Lula da Silva har svängt i flygplansfrågan.

Tidigare var han och försvarsminister Nelson Jobim helt inne att göra affär med den franska flygplanstillverkaren Dassault och köpa 36 stycken Rafale för 8 miljarder dollar.

Men efter att Frankrike i våras vägrade att stödja Brasiliens och Turkiets medlingsförslag i den iranska kärnbränslefrågan känner sig Lula da Silva sviken av sin gamla bundsförvant Nicolas Sarkozy och är inte längre lika intresserad av att göra affärer med Frankrike.

I stället säger rykten i Brasilien att han nu kommer att följa rekommendationerna från det brasilianska flygvapnet FAB och industriorganisationen Fiesp i Sao Paolo som förordar svenska Gripen.

FAB:s tekniska och ekonomiska utvärdering talar för Gripen samtidigt som den brasilianska flygindustrin med flygplanstillverkaren Embraer i spetsen vill ha Gripen eftersom Saab erbjuder Brasilien ett omfattande delägarskap och utvecklingssamarbete.

- Vår syn på flygplansaffären är väldigt pragmatisk och den är koordinerad med det brasilianska flygvapnet, säger Jairo Candido, chef för försvarsenheten Comdefensa inom Sao Paolos industriförbund Fiesp.

Tidningen Valor Economica refererar en anonym källa som ger en kompletterande förklaring till att president Lula och försvarsminister Nelson Jobim inte lägre är på samma spår.

Nelson Jobim satsade nämligen på fel häst i presidentvalet. Han stödde Jose Serra istället för Lulas partikamrat Dilma Rousseff, som vann i andra omgången och som tillträder som president vid årsskiftet.

Redan nästa fredag, den 19 november, i samband med en stor flygvapenövning med flera latinamerikanska länder involverade, väntas president Lula ge besked om vem som tar hem affären om Brasiliens nya stridsflygplan.