Fordon

Löftet: Snart nås den magiska gränsen 100 dollar per kWh

Foto: Tennen-Gas
Foto: Tennen-Gas

Kinesiska Envision Energy hävdaratt de redan 2020 kommer tillverka batterier för under tusen kronor per kilowattimme. Och 2025 ska prislappen ha sjunkit till under 500-lappen.

Publicerad

Det Shanghai-baserade bolaget har byggt sin verksamhet kring att tillverka vindkraftverk, men nu flyttar Envision Energy fram positionerna inom ett annat hett teknikområde. Tidigare i år tog man över japanska Nissans batterifabrik och utvecklingscenter. Förvärvet omfattar biltillverkarens dotterbolag med batteriproduktion i Tennessee – samt Nissans batteriutvecklings- och produktionstekniska verksamheter på hemmaplan, i japanska Oppama, Atsugi och Zama.

Och förvärvet tycks ha gett utdelning. Envision Energys vd och grundare var en av deltagarna under det globala energiforumet vid Stanford University. Där berättade han att bolaget snart kommer passare den magiska kostnadsgräns då elbilarnas batterier blir prisneutrala gentemot fossila bränslen

– Till år 2020 kommer vi kunna leverera batterier till en kostnad av 100 dollar per kilowattimme. Nyligen köpte vi ett japanskt batteribolag, vilket ger oss en väldigt detaljerad analys kring prisutvecklingen – och förmodligen kommer vi till år 2025 nå ned till 50 dollar per kilowattimme, säger Lei Zhang till Forbes.

Hans påstående stöds av Arun Majumdar, som leder energiinstitutet vid Stanford University. Han öppnade konferensen med att förklara varför pris och effekt kommer påverka fordonsmarknaden.

– Inom de närmaste fem till sju åren kommer kostnaden för ett batteripack sannolikt att nå 100 dollar per kilowattimme. Varför är det viktigt? Därför att elbilar kommer nå ett pris som är likvärdigt med bensinbilar. Och om du ger det ytterligare 15 till 20 år så kommer vi sannolikt att se en djup penetrering för elbilar runt om i världen – och det utan utsläpp från avgasröret. Elbilar kommer minska luftföroreningarna, som är ett stort problem i många städer runt om i världen. Efter 100 år av bensinbaserade bilar utgör det här ett tektoniskt skifte, säger Arun Majumdar.

Lei Zhang förutspår att bilar med fossilt bränsle kommer försvinna över en natt när elbilarna kombinerar en ökande prestanda med ett lägre pris.

– Investeringskostnaderna för elbilar kommer bli mycket lägre, 20-30 procent billigare än dieselbilen. Över en natt kommer människor att byta linje eftersom det är en konsumentmarknad, säger vd:n.

Kina säljer ungefär 30 miljoner bilar per år, så Zhang menar att den stora utmaningen är att hantera effekten av att miljoner elfordon ska använda elnätet.

Envision Energy har sitt innovationscenter i Silkeborg, Danmark. Det är bemannat av 40 ingenjörer med inriktning på avancerad turbinteknik. Företaget har installerat över 2 400 vindkraftverk globalt. Man tillhandahåller även programvara som används i över 6 000 vindkraftverk i Nordamerika, Europa, Latinamerika och Kina.

Bolaget har tidigare haft intressen i Sverige. 2016 investerade Envision Energy i en vindkraftspark i Eskilstuna. Totalt planerades för nio stycken 151 meter höga vindkraftverk i Sundbyholm utanför Eskilstuna. Projektet blev mycket omtalat och det var stora protester. Bygget drog igång och bolaget hann gjuta betongfundamenten innan verksamheten blev stoppad, mycket på grund av att de boende i området protesterade och menade att bygglovet inte följer plan- och bygglagen.