Stort litiumfynd i otippat land ger bilindustrin respit

2018-11-27 06:00  

Bristen på litium sätter käppar i hjulen för elbilarna. Men nu har man hittat stora tillgångar på oväntat håll – i Mali. Fyndet skulle totalt kunna utgöra 4,34 procent av den totala tillgången i världen på 16 miljoner ton.

(Artikeln är uppdaterad)

Teknikskiftet mot elektrifiering har tagit fart – inte minst i Kina. Där dyker det ständigt upp nya elbilmärken, och till år 2030 förväntas produktionen av elbilar globalt ha vuxit 30 gånger.

För närvarande är fordonsindustrin såväl som tillverkare av datorer och mobiltelefoner hänvisade till litiumjonbatterier. Redan i dag är metallen en bristvara – och forskningen kring litiumfria alternativ befinner långt från ett kommersiellt genombrott. Beräkningar pekar därför mot att efterfrågan på metallen kommer öka med 600 000-800 000 ton under de kommande tio åren.

Chiles gruvjätte SQM anser att litiumindustrin globalt kommer behöva investeringar på 10-12 miljarder dollar under perioden för att klara av suget från elbilarna. Landet står tillsammans med Australien, Kina och Argentina för 95 procent av världsproduktionen. Men många alternativa länder undersöks i jakten på grundämnet, bland annat Sverige.

Läs mer: Ny upptäckt kan ge elbilar dubbel räckvidd

Nu har man dock hittat en fyndighet som kan få bilindustrin att andas lite lättare. I Mali tror man sig ha funnit mark som innehåller 694 000 ton litium. Som jämförelse anses Chile i dag sitta på den största enskilda fyndigheten som uppskattas till 7,5 miljoner ton – av världens totala beräknade tillgång på cirka 16 miljoner ton av metallen. Uppskattningarna kring hur stora reserver som finns i världen varierar dock, och vissa anser att resurserna överstiger 30 miljoner ton.

Litiumtillgångar i gruvområdet kring Bougoun

Geologerna från australiensiska Biriman och brittiska Kodal Minerals tror att den västafrikanska andelen skulle kunna utgöra 4,34 procent av den totala världsproduktionen. Fyndigheten består av 48 miljoner tom malm med en hög andel litium – och nya fynd kan mycket väl komma.

– Andelen kan öka i och med att undersökningarna fortskrider. Biriman torde komma igång med sin produktion inom två år, säger Yaya Djire, chef för den geologiska avdelningen vid Malis gruvdepartement till The Drive.

Sedan 2017 har ett dussintal tillstånd för exploatering delats ut till företag, samtliga i gruvområdet kring Bougouni där huvuddelen av litiumtillgångarna finns. Fram till förra året hade Mali bara två tillstånd för litiumbrytning – men sedan dess har förändringen varit dramatisk.

John Edgren

Mer om: Litium

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt