Fordon

Här är Stockholms nya vagnar i t-banan

Movia C30 är förberedd för helautomatisk drift. Foto: Patrik Lind /Landstinget
Rymligare, men med färre sittplatser, än dagens tunnelbanevagnar. Foto: Patrik Lind /Landstinget
Sara Svanström. Foto: Folkpartiet Stockholm

Så här kommer huvudstadens tunnelbanevagnar att se ut om två år. Nu utreder trafikförvaltningen möjligheten att köra dem helautomatiskt.

Publicerad

Cremevita med blå dörrar. Rymligare och med vissa av sittplatserna utmed sidoväggarna istället för i rutor. Bombardier har visat upp de nya tunnelbanevagnarna, Movia C30, för en delegation från landstingets trafiknämnd.

- Personligen tycker jag att de ser ut som lite mindre pendeltåg, och därför kommer att passa bra in i Stockholms stadsbild. Men vissa som sett bilderna tycker de är jättefula. Smaken är ju olika, säger landstingsrådssekreterare Patrik Lind.

Sara Svanström, vice ordförande i trafiknämnden, anser att de känns "luftigare" än dagens tunnelbanetåg.

- Man har större utrymme att röra sig på, det går fortare att stiga på och av. De verkar bättre designade för morgondagens lokaltrafik, säger hon.

Interiören är inte fastställd i detalj, men enligt prototypen kommer vagnarna att få färre sittplatser än dagens tåg.

- Det är en avvägning man får göra. De flesta trafikanter åker ju inte jättelånga sträckor, och de nya tågen får fler reserverade platser för äldre och rörelsehindrade, säger Sara Svanström.

Varianter av Movia C30 trafikerar redan tunnelbanorna i Singapore, Montreal, Berlin och New Delhi. Totalt ska 96 stycken levereras till Storstockholms Lokaltrafik (SL) från 2017 till 2021.

Affären är värd drygt fem miljarder kronor, och omfattar en option på ytterligare 80 vagnar. Tillsammans med satsningar på ett nytt signalsystem väntas de nya vagnarna öka trafikkapaciteten på röda linjen med omkring 25 procent (från 24 avgångar i timmen till 30 avgångar i timmen).

De nya tågen är förberedda för helautomatisk drift, och SL utreder möjligheten till förarlös trafik.

- Även det nya signalsystemet är anpassat för helautomatisk drift. Just nu genomför trafikförvaltningen ett försök på Åkeshovs station, där man testar olika sensorer och andra säkerhetssystem som förarlös drift kräver. Det ska bli intressant att se vad man kommer fram till, säger Sara Svanström.

Bombardiers Movia C30

Antal vagnar: 96 (48 tåg)

Option på ytterligare vagnar: 80 (40 tåg)

Leverans: 2017-2021

Längd: 70 meter

Antal dörrpar: 24

Antal passagerare: Cirka 635

Max tillåtna hastighet: 90 km/h