Fordon

Här är Indiens självkörande traktor

Foto: Mahindra&Mahindra
Foto: Mahindra&Mahindra

Inom bilbranschen är autonom körning glödhett – men konsumentmodeller ligger fortfarande en bra bit in i framtiden. Men för den som vill ha ett självkörande fordon finns snart ett alternativ. Detta då den indiska koncernen MahindraMahindra har utvecklat en förarlös traktor.

Publicerad

Tidigare i år uppmärksammades en ny autonom traktor stort på jordbruksmässan Sima Show. Traktorn hette ACV (Autonomous Concept Vehicle) och utannonserades som svaret på alla lantbrukares böner. Som namnet antyder var det dock bara ett koncept. Men för alla som blev sugna så finns det ett produktionsalternativ inom kort. Indiska Mahindra&Mahindra har utvecklat en produkt som de kommer börja sälja strax efter årsskiftet.

– I dag är behovet av mekanisering av lantbruket större än någonsin. Detta på grund av arbetsbrist samt behovet av att öka produktiviteten, säger företagets chef för jordbruksprodukter, Rajesh Jejurikar.

Den förarlösa traktorn är utrustad med flera finesser. Den styr själv och kan orientera sig med hjälp av gps-baserad teknologi. Traktorn utför alla de monotona momenten helt utan mänsklig hjälp. Den håller linjen, och efter varje rad lyfter den redskapet (plog eller dylikt) för att sedan sätta ned det i början av nästa rad.

Traktorn har även säkerhetsfunktioner som geofencing, vilket dels innebär att den inte kan köras utanför bondgården – och dels inte kan stjälas av granngården.

Bonden programmerar och sköter sin självkörande traktor via en app – och slipper därmed tristessen av att sitta och plöja i timmar. Enligt Mahindra&Mahindra ska tekniken även leda till bättre kvalitet och högre produktivitet.

Som ovan nämnt kommer företaget börja sälja förarlösa traktorer i början av 2018. Exakt vilken modell man då kommer erbjuda med autonom teknik har ännu inte avslöjats, däremot har man sagt att funktionen ska leta sig in i alla M&M-traktorer ”över tiden”, och komma ut på flera olika marknader utöver hemmaplan.