Självkörande traktorn rullar ut på åkern

2017-03-16 10:58  
Foto: Case IH

Kanske är självkörande fordon snart en vanlig syn på åkrarna. Vid årets jordbruksmässa Sima Show uppmärksammades en ny autonom traktor.

Den självstyrande traktorn från jordbruks-utrustningsföretaget Case IH belönades med silver i innovationstävlingen på den parisiska jordbruksmässan Sima. Traktorn ACV, (Autonomous Concept Vehicle) är utrustad med ett GPS-baserat system för lokalisering och kan styras på distans, samt en radar och sensorer för att känna av föremål i sin omgivning. Via ett program kan lantbrukaren styra och övervaka fordonets rörelser. Enligt tillverkarna är lokaliseringen så precis att marginalerna ligger på omkring 2,5 centimeter.

”Den typen av precision är en förutsättning för att framgångsrikt kunna använda tekniker som att mekaniskt rensa ogräs mellan fåror, att minska användandet av insektsgifter och göra ekologisk odling, där det är aktuellt, mer effektiv. Fordonet innehåller system som redan används i våra andra traktorer, utformat för att låta jordbrukare se var en traktor befinner sig, vad den gör och hur mycket bränsle den har, via en surfplatta eller kontorsdata”, säger Dan Stuart, representant för Case IH till sajten What's new in farming.

Se en demonstration av ACV här:

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt