Polestar tar hjälp av en rad svenska och utländska företag för att få till Project 0, företagets projekt för att bygga en bil som ska vara helt klimatneutral. ”Noll är noll”.
I våras lanserades Polestar 0 och till skillnad från de nuvarnade och planerade modellerna Polestar 2,3,4,5 och 6 handlar det inte om en bil i rak mening.
Nej, i stället handlade det om nollutsläpp eller en ”äkta” klimatneutral bil. Det skiljer sig lite mot vad exempelvis VW menar när de säger att varje ID-modell som lämnas till kund är klimatneutral. I Polestars fall handlar det om neutralt utan klimatkompensation.
Under onsdagen presenterade Polestar tolv nya partners som ingår i projektet att försöka få fram en seriebil utan utsläpp till 2030. Bland dessa ingår etablera stora gruvföretag som Pensana och Boliden, men även svenska startups som Papershell och Stilride, samt kemiföretag som Sekab.
Jonas Nyvang och Tue Beijer med Stilrides första körbara prototyp. Toppfarten ligger runt 70 kilometer i timmen. Foto: Tobias Ohls
Stilride har bara funnits i två år men har redan låtit höra om sig med sin teknik för att bocka plåt i en teknik för ”industriell origami” där första demonstrationen var en el-motorcykel.
Annons
– Våra nya partnerns kommer hjälpa till att utveckla lösningar som ännu inte existerar och de tar sig an utmaningen att finna ny teknik, säger Hans Pehrson, projektledare för Polestar 0.
Alla material och komponenter ska vara utsläppsfria
Att Hans Pehrson är den som leder arbetet visar vikten man lägger vid ”nollan”. Han var tidigare forsknings- och utvecklingschef och arbetet med att få fram en klimatneutral bil ligger just där – inte hos hållbarhetsavdelningen.
– Polestar 0 är ett ambitiöst projekt och det svarar upp mot FN:s hållbarhetsmål nr 13, att konkret göra något. I stället för att försöka svara på den stora frågan om det går att göra en koldioxidfri bil vill jag titta på alla små delar och arbeta med dem. Genom att göra så är jag övertygad om att vi med tid och arbeta kan nå det stora målet, säger han.
Alla material som ingår i bilens komponenter måster vart och ett vara klimatneutrala. Det innebär allt från dörrhandtaget och sätesbältet till motorer och högspänningssbatterier.
Hur ska man tackla det? I dagens elbilar är just batteriet en väldigt miljöbelastande del i produktionen.
– Ser vi till batteriet är det ett aluminiumskal, lite koppar, ”slurry” med mera. Alltså samma komponenter som allt annat. Vi tittar inte på batteriet som sådant utan vi tittar på koldioxidutsläppet. Kan vi hitta utsläppsfri kobolt och koppar? När vi vet vilka ingredienser vi kan använda – då kan vi börja titta på batteriet. Vi hoppas kunna göra ett liknande batteri som det som sitter i Polestar 2. Om vi inte fixar nickel utsläppsfritt – nej, då kan vi inte ha nickel i våra batterier. Vi måste säkra varenda steg och det är lika oavsett om det är en kabelsko eller ett batteri.
Bråda dagar om man ska nå målet
Det kan låta som att det är ett tag kvar till 2030, men om man tittar på normala cykler inom bilbranschen är det snarare bråttom. Hans Pehrson förklarar.
Annons
– Om vi ska ha en utsläppsfri bil 2030, måste vi börja designa den 2027. Och om vi ska kunna designa bilen 2027 måste vi redan 2025 vara igång med arkitekturstudierna, så ni förstår att det är ganska påtagligt att vi måste skynda oss.
De första projektpartnerserna är på plats, men fler behövs. Därför går Polestar ut nu med ett nytt upprop till omvärlden – men den här gången är man mer specifik.
– Vårt fösta upprop i februari bad vi mer eller mindre alla att kontakta oss. Då var det universitet, företag – vitt och brett som kom in. I vårt andra upprop som vi startar nu riktar vi in oss på den tidiga fasen. Vi måste försäkra oss att basen av det vi behöver inte är fossiloberoende. Här nämner vi inte återvinning, i det här steget handlar det om att få hållbara råvaror. Vi måste få in fler partners här då vi inte täcker de 118 materialen vi behöver i en bil, säger Hans Pehrson.
Projektchefen säger att hans förhoppning är att när man väl kommer till arkitekturstudien ska han likt en kock stå med en alla ingredienser ”mise en place”, med alla utsläppsfria material uppradade framför ingenjörerna.
Men hur blir det med transport? Även om man nu skulle lyckas producera komponenter och material utan utsläpp – hur ska man sedan få dem till rätt plats och slutligen produkterna ut till kunderna?
Shippingindustrin är allt annat än utsläppsfri och i dagens globala ekonomi är det snudd på oundvikligt att sjötransport förekommer i en eller fler led. Går det att vända den skutan på blott sju år?
– Vårt mål är att vi ska lyckas. Bygger vi bilen i Europa och kunden finns i USA. då finns det ingen fossildriven motor i skeppet som kör över bilen för oss. Det finns inget undantag. Noll är noll, säger Hans Pehrson.
Företagen som Polestar samarbetar med
Polestars tolv nya partners i Project 0
• Pensana: Oberoende och hållbar leveranskedja för sällsynta jordartsmetaller
• Boliden: Koppar och andra metaller
• Papershell: Avancerad fiberkomposit baserad på papper
• Sekab: Biobaserade kemikalier
• Bulten: Fästelement
• Hexpol TPE: Mjuka polymermaterial, TPE
• Plasman: Tillverkare av stötfångare, grillar, exteriöra detaljer och delsystemkomponenter
• YFPO: Stötfångare och liknande material
• Ovako: Specialstål från 100 procent koldioxidneutral verksamhet och 97 procent återvunnet innehåll
• Mistra Carbon Exit: Forskningskonsortium med mål att analysera och visa på hur leveranskedjor hos byggnader, infrastruktur och transporter kan transformeras och göras fria från koldioxidutsläpp
• Stilride: Grön metalltillverkning och mobilitet genom patentskyddad STILFOLD-teknik, kallad ”industriell origami”
• GG Group: Miljömässigt hållbara kablar och kabelhärvor