Stort intresse för elmotorcykel av "stål-origami"

2021-12-29 06:00  

Med en eldriven motorcykel som demonstrator, vill svenska Stilride lansera sin ”stål-origami” på bred front. 90 000 intresseanmälningar har trillat in.

Tue Beijer, medgrundare till Stilride, böjer upp sekundärytorna på plåten i rostfritt stål. Strax bockar sig primärytan i enlighet med den form som ska bilda chassit till en eldriven motorcykel. 

Vid demonstrationen bockar han, med viss möda, plåten för hand. Men tillsammans med Robotdalen har Stilride utvecklat egna gripdon till de robotar som ska kurvbocka komponenterna automatiserat när man går upp i kommersiell produktion. 

Stilride utvecklar just nu sin andra prototypscooter, och räknar med att tillverka en förserie i 30 exemplar under 2022. Laserskärning, bockning och lasersvetsning bedrivs hos Brantheim Plåtprodukter på Tyresö, som är en väletablerad legoleverantör inom mer konventionell plåtbearbetning.

90 000 intresseanmälningar

I skrivande stund har Stilride fått in omkring 90 000 intresseanmälningar på sin kommande elmotorcykel, och planen är att börja serietillverka den under 2023. Man förhandlar som bäst med leverantörer av motor, batteri, styrsystem med mera, och den första färdiga scootern ska komma i klassen lätt MC.  

Därefter är planen att även släppa en e-moped och en cargobike med flak. 

Som Ny Teknik rapporterat, presenterade Stilride sin första körbara scooterprototyp i slutet av 2020. I praktiken tog man motor, styrdon och batterier från en befintlig el-scooter och stoppade in alltihop i sitt egenutvecklade, ”hopvikta” chassi.

Läs mer: Svenska Stilrides el-scooter introducerar tekniken ”stål-origami”

Sedan är det bara att ”jämföra ner på skruv- och mutternivå”, som Jonas Nyvang uttrycker det. 

Men Stilrides chassi har förädlats ytterligare sedan den första prototypen. Det kommande andra chassit ska bara väga 8,9 kilo.

Jonas Nyvang och Tue Beijer med Stilrides första körbara prototyp. Toppfarten ligger runt 70 kilometer i timmen. Foto: Tobias Ohls

Industriell origami

Tekniken har fått namnet Stilfold och beskrivs som industriell origami, eller helt enkelt ”stål-origami”, efter den gamla japanska konsten att vika papper till tredimensionella objekt. Enkelt uttryckt går det ut på att bocka plåten över kurvor, för att effektivisera materialåtgången och minska produktionskostnaderna. 

Samtidigt kröks plåten bara åt ett håll.

Jonas Nyvang och Tue beijer demonstrerar en kurvbockad chassikomponent. Foto: Tobias Ohls

I somras vann tekniken silvermedalj vid International Stainless Steel Forums årliga mästerskap ISSF Awards, i kategorin Best Technology. Enligt ISSF har Stilride ”framgångsrikt demonstrerat ett innovativt sätt att bearbeta metalliskt plåtmaterial till komplexa geometrier som skulle vara dyra att åstadkomma med traditionella formningsmetoder.” 

Detta kan ”skapa en ny kostnadseffektiv värdekedja”, och tekniken har ”enorm potential för mer flexibel tillverkning i metalliska material, särskilt för e-mobilitet och lättviktsapplikationer”, skriver ISSF-juryn.

Modeller i papp och plåt. Foto: Tobias Ohls

Första pilotkunden

Och Stilride ser många möjliga användningsområden för sin teknik. De har nyligen tecknat avtal med sin första pilotkund inom fordonsindustrin, men vill i nuläget inte gå ut med kundens namn. De uppger sig också föra diskussioner med flera andra företag som är intresserade av Stilfold-tillverkning. 

Bygg och arkitektur är ett annat tänkbart område för Stilride-grundarna. 

Översiktligt är affärsidén att kunna leasa ut mjukvara och robotik, samt att jobba med royalty-upplägg på vissa specifika produkter. 

Tue Beijer framhåller att Stilrides teknik inte kräver några dyra specialverktyg, och att robotiserad Stilfold-tillverkning enkelt kan införas hos ”vanliga” plåtverkstäder som vill öka sin förädling. 

Detta är Stilride och Stilfold 

Innovationsbolaget Stilride startades 2020 av Tue Beijer och Jonas Nyvang. Man har idag ett tiotal anställda och samarbetar med bland andra Semcon, Jernkontoret, Robotdalen, ABB, Sejfo, Outokumpu, Brantheim och Rise. 

Verksamheten fokuserar på robotiserad vikning av stål, med inspiration från den japanska konstarten origami. Tekniken uppfanns av Tue Beijer och utvecklades, under namnet Lightfold, inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material med finansiering från Vinnova.  

Sedan dess har bolaget utvecklat tekniken och bytt namn på den till Stilfold. Planen är att leasa ut tillverkningsmetoden till företag i fordonssektorn och andra branscher, samt även jobba med royalty-upplägg för vissa produkter. 

Tommy Harnesk

Mer om: origami Plåt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt