Fordon

EU stödjer Scanias studier på arbetstid

Utbildning i Scaniametoden bland annat.

När beställningarna uteblir håller Scania personalen sysselsatt med utbildning. Nu får företaget får ett bidrag på 125 miljoner kronor från EU för att fortsätta satsningen.

Publicerad

Sedan i början av året har cirka 5 500 av Scanias anställda i verkstäderna i Södertälje, Oskarshamn och Luleå varvat studier med arbete. Nu går EU in och stöttar utbildningarna.

Företaget står för lönerna och EU för hyra av lokaler, löner till lärare och inköp av utbildningsmaterial. Länsstyrelsen i Stockholm samordnar stödet.

- Det handlar om utbildning i produktionsteknik och Scanias arbetssätt, men också individuellt anpassade kurser i till exempel matematik och svenska på grundskole- och gymnasienivå, säger Scanias presschef Hans-Åke Danielsson.

- Vi ser det som en investering, som vi kommer att ha nytta av när efterfrågan vänder uppåt igen.

Ny svensk permitteringsmodell
Den här veckan sa också en majoritet av medlemmarna vid Scanias metallklubbar i Södertälje Luleå och Oskarshamn ja till företagets förslag att jobba 80 procent med 90 procent lön.

Därmed har samtliga metallare på företagets anläggningar i Sverige ställt sig bakom förslaget.

Tjänstemännen inleder slutförhandlingar ett liknande avtal i dag.

Utbildningen redan igång
Utbildningspaketet körde igång redan i februari. Pengarna från EU har dock dröjt, eftersom EU-kommisionens konkurrensmyndighet först skulle godkänna att medel ur EU:s socialfond används för utbildningar inom ett företag.

Ursprungligen var det tänkt att satsningen skulle pågå i nio månader och sluta i september i år.

- Men nu söker vi en förlängning till en bit in på nästa år, säger Anna Larsson, chef för Länsstyrelsens enhet för EU-samarbete.

Lastbilskrisen

Scanias vinst raderades nästan under det första kvartalet och landade på 164 miljoner kronor. Orderingången på lastbilar och busschassier rasade med 70 procent.

Sedan slutet av förra året har koncernen bantat personalstyrkan runt om i världen med drygt 2 000 visstidsanställda - varav hälften i Sverige - till runt 10 000.