Fordon

Elnätet inte kraftigt nog för Kinas nya hypersoniska vindtunnel

Modell av ett supersoniskt Boeingplan i en vindtunnel hos Nasas Glenn Research Center. Kinas nya vindtunnel är ännu hemlig och några bilder på den finns förstås inte. Foto: Science Photo Library/TT

Kina bygger ytterligare en vindtunnel för tester i hypersonisk fart. Enbart vakuumpumpen kräver 13 MW, och kan därmed inte drivas kontinuerligt av det lokala elnätet, enligt forskare. 

Publicerad

Det pågår en kapplöpning mellan Kina, Ryssland och USA runt hypersoniska vapen. De utvecklas eftersom de både kan nå sitt mål snabbare än konventionella vapen samt är svårare att försvara sig mot. Hypersonisk fart brukar definieras som kring fem gånger snabbare än ljudet eller mer (5 mach), det vill säga över 1 700 meter per sekund. Tekniken är förstås även intressant för så väl militär som civil luftfart.

Kina har satsat stort på hypersonisk forskning de senaste åren och byggt åtskilliga vindtunnlar för att kunna utföra tester. Utmaningen med hypersonisk fart är att det uppstår ett antal fenomen som gör att själva luften ändrar karaktär. Luftförbrukande ramjetmotorer går till exempel alls inte att använda, utan det krävs raketmotorer, enligt FOI.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här