Fordon

Einrides hyttlösa lastbil ska köra varor åt läskjätten

Einrides självkörande lastbil T-pod. Foto: Simon Campanello
Einrides självkörande lastbil T-pod. Foto: Simon Campanello

I början av nästa år kommer den autonoma och elektriska lastbilen svenska Einride att börja köra varor åt Coca-Cola i Stockholm.

Publicerad

Einride, grundat 2016, utvecklar en hyttlös och delvis autonom elektrisk lastbil som även kan fjärrstyras i besvärliga trafikmiljöer. Sedan i maj rullar ett av deras fordon kallat Pod på allmän väg vid DB Schenkers lager utanför Jönköping. Företaget blev därmed först i världen med en autonom lastbil i trafik på allmän väg.

Nu har Einride skrivit ett nytt liknande kontrakt, denna gång med läsktillverkaren Coca-Cola European Partners och livsmedelsgrossisten Axfood om leveranser mellan de båda företagens lager i Jordbro utanför Stockholm. Läskbolaget sköter all produktion, försäljning och distribution i Sverige av varumärken knutna till Coca-Cola.

T-Pod ska köra på allmän väg

En pilot är tänkt att starta redan under nästa år. Sträckan som ska tillryggaläggas är cirka 2,5–3 kilometer och går både på inhägnat område och allmän väg, enligt Einrides pressansvarige Nicholas Rundbom.

Ny Teknik har ställt frågan om hur många fordon som samarbetet avser samt hur mycket affären är värd men det vill han inte säga något om i dagsläget.

Eftersom projektet kommer att rulla på allmän väg kommer aktörerna att behöva ett tillstånd för försöksverksamhet av självkörande fordon. Den processen är dock inte påbörjad ännu.

”Projektet har inte startat än, så det är något som kommer lite längre fram”, skriver Nicholas Rundbom i ett mejl.

Samarbetet kommer att rulla under ”de närmsta åren” och syftar till att utforska möjligheten att förbättra hållbarhet och effektivitet i transportnätverket, enligt Einride.

DLF-målet: Fossilfria till 2025

Branschorganisationen DLF, Dagligvaruleverantörers Förbund, har genom åtagandet Transportinitiativet satt upp ett frivilligt mål om att bli fossilfri till 2025.

– Vårt partnerskap med Einride är början på en omställning till ett mer hållbart och effektivt transportsystem som gör att vi kan minska våra utsläpp, säger Sofie Eliasson Morsink, vd för Coca-Cola European Partners Sweden, i ett uttalande.

Korrigerad version: I pressmaterialet angavs att testverksamheterna skulle påbörjas i början av 2020. Einride har i efterhand korrigerat den uppgiften till någon gång under 2020.