Fordon

Efter Daimlers besked – så ser Volvo och Scania på gasmotorn

FH-lastbil driven av gas från Volvo. Foto: Volvo
FH-lastbil driven av gas från Volvo. Foto: Volvo
13-liters gasmotor från Scania. Foto: Scania
13-liters gasmotor från Scania. Foto: Scania

Lastbilstillverkaren Daimler menar att gasmotorn bara en övergångsteknik och fimpar utvecklingen. Men vare sig Volvo eller Scania håller med.

Publicerad

Lastbilstillverkare har lagt stora summor på att utveckla gasmotorer som ett sätt att möta hårdare utsläppskrav. En lastbil driven av fossil naturgas släpper ut omkring 80 procent av koldioxiden som ett motsvarande dieseldrivet fordon gör. Dessutom kan utsläppen av partiklar och kväveoxider minskas rejält.

Gasen har dessutom blivit ett alternativ även för långväga tunga transporter sedan teknik för att kyla ned och lagra den i flytande form har utvecklats.

Lastbilstillverkaren Daimler meddelade dock i förra veckan att den lägger ned utvecklingen av gasmotorer, till förmån för batteri- och bränslecellsfordon.

Företaget har bland annat tagit fram motorn M 936 G för komprimerad gas. Den används i en rad buss- och lastbilsmodeller med tillägget NGT, som står för Natural Gas Technology.

”Naturgasmotorer är fossilbaserade”

Men några fler gasmotorer ser det alltså inte ut att bli: ”Naturgasmotorer är fossilbaserade och därför en övergångsteknik på vägen mot CO2-neutrala transporter”, motiverade Daimler Trucks chef Martin Daum beslutet.

Vare sig Volvo eller Scania har dock några liknande planer, bekräftar respektive lastbilstillverkare för Ny Teknik. Båda företagen har relativt nyligen lanserat stora gasmotorer anpassade för fjärrtrafik med flytande gas (LNG) som bränsle. Daimler har endast LNG-motorer för märket Freightliner, som används på den amerikanska marknaden.

Gasmotorer viktig del i omställningen

På frågan om de tänker sluta utveckla gasmotorer svarar de svenska lastbilstillverkarna så här:

”Nej, vi utvecklar fortsatt dessa motorer”, skriver Anna Abenius, assisterade presschef på Volvo, och betonar att det rör sig om LNG-teknik.

Karin Hallstan, presschef på Scania, påpekar att gasmotor kan köras på förnybar biogas och konstaterar att ”vi ser dem som en viktig del av en bredare portfölj i omställningen till hållbara transporter”.