Fordon

Drönar-taxi provflög i Singapore

Foto: ROSLAN RAHMAN
Foto: ROSLAN RAHMAN

En taxihelikopter svävade över hamnen i Singapore på tisdagen. Farkosten kan snarast liknas vid en gigantisk drönare och upphovsmännen hoppas att det utsläppsfria fordonet blir framtidens transportmedel.

Publicerad

Det var nära att testflygningen försenades av regnskurar, men lagom till att den utsatta tiden närmade sig klarnade himlen upp och den batteridrivna, två-sitsiga taxin kunde tyst lyfta och glida förbi Singapores skyskrapor i ikoniska Marina bay. ”Svävarhelikoptern” kan flyga själv, men för att vara på den säkra sidan fanns en pilot ombord under turen.

Farkosten körs av 18 propellrar och har utvecklats av det tyska företaget Volocopter. Tester har tidigare gjorts i Dubai, Helsingfors, Tyskland och Las Vegas, men flygningen bland skyskraporna i Singapore var den första i en stadskärna. Redan om två är kan metropolen bli först i världen med den nya taxitjänsten. Tanken är att helikoptern ska trafikera kortare rutter i staden.

– Vi ser en stor potential för den här nya tekniken i Asien, säger företagets vd Florian Reuter till nyhetsbyrån AFP.

Upphovsmännen siktar på marknader i Kina och Indien och mot städer som Jakarta, Manila och Bangkok. Men de har konkurrens. Uber och Kitty Hawk utvecklar liknande farkoster.

– Vi känner att det här bara är början på ett nytt transportmedel som i slutändan kommer att förändra vår syn på transporter i städer, säger Florian Reuter.