Det här kan fler självkörande bilar leda till

2018-09-17 11:00  
Drive me-projektet ska ge föraren tid att jobba i bilen. Foto: Volvo Group.

Ett ökat drickande, arbetslöshet inom bilindustrin och radions död. Analytiker har räknat på vilka konsekvenser självkörande bilar får för samhället.

Den förarlösa framtiden är snart här, och effekten av självkörande bilar är mestadels positiv – de kommer minska antalet bilolyckor, behovet av parkeringsplatser blir mindre och trafiken lugnare. Men enligt data från Select Car Leasing kommer de autonoma fordonen även ge negativa konsekvenser: Allt från ökad alkoholkonsumtion till arbetslöshet och radions undergång.

Trycket på sjukvården på grund av trafikolyckor kan minska, vilket i sin tur innebär minskade vårdkostnader för samhället. Men samtidigt som antalet alkoholrelaterade olyckor går ner så finns det risk för att den totala alkoholkonsumtionen ökar, då man med bilen tar sig lättare till och från krogen – utan att riskera rattfylla.

Läs mer: Så ska självkörande bilar få känsel

Även barn ska kunna åka bil själva i framtiden, vilket Storbritanniens transportminister, Claire Perry, uttalade sig om nyligen.

– Jag har en vision om den förarlösa skolbilen där du vinkar dina barn till skolan och de kommer tillbaka klockan 15:30. Om föräldrar vågar sätta sina barn själva i en förarlös bil återstår att se. Risken att bilen kan bli hackad ökar och då kanske barnet blir inlåst i bilen i väntan på att en lösensumma betalas ut, sade hon.

Läs mer: Volvochefen om autonoma Vera: "Den stora utmaningen har varit att bryta sig loss"

Antalet bilägare lär minska och färre bilar kommer tillverkas, eftersom efterfrågan inte blir lika stor. Självkörande bilar kommer troligen finnas på marknaden via en prenumerationsmodell, med möjlighet till upphämtning från vilken plats som helst. Detta kan leda till att tusentals jobb inom bilindustrin försvinner.

Sist men inte minst lär den självkörande bilen innebära slutet för radion. Passagerare kommer vända sig till sina smartphones för mer engagerande och anpassat innehåll, nu när de inte tvingas att titta ut på vägen längre.

Johan Forsberg

Mer om: Autonoma fordon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt