Fordon

De ska skicka autonoma lastbilen genom Sverige

Rotterdams hamn. Foto: Haven van Rotterdam
Rotterdams hamn. Foto: Haven van Rotterdam

Om några år ska Modi-projektet köra en autonom lastbil, på en sträcka utan säkerhetsförare, från Rotterdam till Moss i Norge. Lastbilen kommer bland annat att lasta och lossa i Göteborgs hamn.

Publicerad

Uppdaterad

EU-kommissionen har initierat Modi, ett forskningsprojekt som ska demonstrera möjligheterna med automatiserade tunga lastbilar. .

Ambitionen är att köra en ellastbil autonomt utan säkerhetsförare längs motorvägskorridoren från Rotterdam i Nederländerna till Moss i södra Norge. Det skriver Modi i ett pressmeddelande.

Enligt norska Teknisk Ukeblad är det i dagsläget bara E6-sträckningen mellan Moss och Svinesund som kommer att köras utan säkerhetsförare i Norge.

Rutten i sin helhet korsar dock fyra landgränser och går genom Tyskland, Danmark och Sverige. Lastbilen kommer bland annat att passera Göteborgs hamn, och man ska även demonstrera terminaldrift vid hamnarna i Rotterdam, Hamburg samt Moss.

Lastbilens självkörande teknik kommer att ligga på SAE-nivå 4. Bland utmaningarna finns utöver körningen också lastning, lossning samt inpassering till hamnarnas slutna områden – och laddning.

”Möjlighet att accelerera införandet av autonoma tunga lastbilar”

Projektet som drar i gång i november 2022 kommer att pågå i 3,5 år, och det är först därefter som den första testkörningen från Nederländerna till Norge kan bli aktuell. Genom programmet Horizon Europe bidrar EU-kommissionen med 252 miljoner kronor, vilket ger Modi en total budget på 307 miljoner kronor.

Målsättningen är att förstå och arbeta med existerande regelverk, samt utröna vilka krav som ställs på infrastrukturen för att kunna framföra autonoma fordon på allmän väg. Totalt ingår fem användarfall som illustrerar delar av logistikkedjan.

ITS Norway är projektkoordinator. Bland 29 partners finns utöver Volvo Technology AB även Einride.

I dagsläget vill inget av företagen ge mer information om rutten eller de stopp som kommer att ingå, men Andreas Allström, Einride, gav Ny Teknik en kort skriftlig kommentar om projektet:

”Einride ser Modi som en väldigt bra möjlighet att accelerera införandet av autonoma tunga lastbilar. Projektet har precis startat och vi jobbar nu med våra partners för att planera projektet och de demonstrationer som ska göras” skriver Andreas Allström till Ny Teknik.

Uppdatering: I en tidigare version uppgavs felaktigt att de var en Volvolastbil som skulle användas.