Fordon

Dagens stalltips: Jas-planen kvar i Libyen

En svensk tekniker tömmer spaningskapseln på bilder. Foto: Louise Levin/FL01
En svensk tekniker tömmer spaningskapseln på bilder. Foto: Louise Levin/FL01

I morgon onsdag gör statsminister Fredrik Reinfeldt och socialdemokraternas ledare Håkan Juholt upp om en fortsatt svensk militär insats i Libyen. Det är bästa tipset i dag.

Publicerad

Försvarsalliansen Nato, som på FN:s uppdrag skyddar civilbefolkningen under inbördeskriget i Libyen, ska i morgon fatta beslut om en förlängning av insatsen i Libyen med tre månader.

Frågan den senaste tiden har varit hur Sverige kommer att göra. Får regeringen majoritet i riksdagen för sin linje att fortsätta i Libyen.

Socialdemokraternas nya partiledare Håkan Juholt har i olika sammanhang antytt att den akuta faran för Libyens befolkning är över, att Sverige har gjort sitt och nu kan ta hem sin styrka FL01 från Sigonellabasen på Sicilien.

Sverige deltar med åtta Jas Gripen-plan, ett Herculesplan och 130 personer, huvuddelen från den militära enheten EAW, Expeditionary Air Wing, som stått i beredskap åt den nordiska EU-styrkan Nordic Battle Group.

Sveriges uppdrag gäller bara till den 22 juni enligt det tidigare riksdagsbeslutet. För att fortsätta i ytterligare tre månader krävs ett nytt riksdagsbeslut.

Regeringen, som är för ett fortsatt svenskt deltagande, behöver ha socialdemokraterna med sig i den här frågan inför en omröstning i riksdagen.

Håkan Juholt uttalade sig under tisdagen i en intervju med SR Ekot på ett sätt som antyder att en uppgörelse med regeringen är möjlig.

- En kompromiss, en överenskommelse, bygger på att alla ska känna sig nöjda och att man har respekt för att det är ett svårt beslut. Men det går i den riktning som jag hela tiden har talat om, en breddad insats, och jag välkomnar att regeringen lyssnar på våra förslag, säger Håkan Juholt.

Socialdemokraternas förslag har varit att ersätta flygövervakningen med en marin insats. Nu skulle det kunna bli både flyg och båt.

Svenska Libyen-insatsen

Sverige bidrar med en flyginsats till Libyen för att upprätthålla en flygförbudszon i enlighet med beslut i FN:s säkerhetsråd.

Huvuduppgiften för den svenska styrkan FL 01 har sedan insatsens start varit att genomföra spaningsinsatser mot måltyper som har bäring på flygförbudszonen.

De svenska Gripenplanen är utrustade med Saabs spaningskapsel MRPS Modular Reconnaissance  Pod System. Hela systemet omfattar sensorer, bildlagring och bildanalysprogram.

Till dags datum har drygt 82 500 bilder tagits under uppdragen och över 300 spaningsrapporter sänts in till högre stab.

I onsdags förra veckan gjorde riksdagens försvarsutskott ett besök på Sigonellabasen på Sicilien, där den svenska FL 01-styrkan är stationerad.

Förutom de nio medlemmarna i försvarsutskottet deltog även Veronika Wand-Danielsson ambassadör och Sveriges ständiga ombud vid Nato i Bryssel, generallöjtnant Anders Lindström och Gabor Nagy, representant från Flygtaktiska staben, som leder insatsen.

Källa: Försvarsmakten