FORDON

Catl lanserar nytt batteri som garanterat ska hålla i 150 000 mil

Kinesiska Catl har presenterat ett batteri som uppges hålla i 150 000 mil, garanterat.

Ett litiumjärnfosfatbatteri med 15 års garanti avsett för tyngre elfordon. Det är kinesiska Catls senaste drag i batterikampen.

Den kinesiska batterijätten Catl har de senaste åren presenterat en rad batterinyheter som sticker ut, bland annat en satsning på natriumjonbatterier liksom någon form ”semi-solid-state”-batteri.

Nu presenterar bolaget ett batteripack med en garanti om 15 år/150 000 mil. Det är rejält mycket mer än batterigarantin för personbilar, som brukar ligga kring 8 år/15 000 mil.

Catls batteri är dock inte avsett för personbilar, utan tyngre fordon som elbussar och ellastbilar. I det segmentet är Catls batteri i paritet med det som Northvolt och Scania presenterade för ett år sedan, som också uppges hålla i 150 000 mil.

Catls batteri är dock av den billigare litiumjärnfosfattypen, som har lägre energitäthet. Northvolt och Scanias batteri är av den energitäthetsmässigt betydligt vassare typen NMC811. Sifferkombinationen anger det inbördes förhållandet mellan de tre katodmaterialen nickel, mangan och kobolt.

Catl har slutit avtal med Yutong Heavy Industries som ska använda batteriet i sina bussar och tunga fordon.

Enligt Yutong degraderas batteriet inte någonting de första 1 000 upp- och urladdningarna, rapporterar den kinesiska elbilssajten Cnevpost.