ENERGI

Northvolt och Altris presenterar litiumfritt batteri: ”Mer hållbara”

Grå fabrik framför blå himmel
Northvolt Labs utanför Västerås, där det nya batteriet validerats. Arkivbild.

Northvolt har utvecklat ett natriumjonbatteri, tänkt att användas för energilagring i bland annat Indien, Mellanöstern och Afrika.

Publicerad Uppdaterad

Batteriet är inte lika energitätt per kilo (160 wattimmar) jämfört med litiumjonbatterier, men behöver å andra sidan inte värdefulla metalliska grundämnen som litium, nickel eller kobolt.

De beskrivs som ”säkrare, kostnadseffektivare och mer hållbara”, enligt ett pressmeddelande. Anoden består av hårt kol medan katoden baseras på så kallad preussisk vit, som består av kol, järn, kväve och natrium. 

Batterierna har tagits fram tillsammans med Uppsalabaserade Altris, som har avknoppats från forskning på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Forskarna kom på ett billigare sätt att tillverka preussisk vit och få det att fungera som katodmaterial. 

Genom att natriumjonbatterier kan tillverkas till låg kostnad och är säkra vid höga temperaturer är batteritypen särskilt lämpade för energilager i Indien, Mellanöstern och Afrika, skriver Northvolt i pressmeddelandet.

Första generationen av bolagets natriumjonbatterier tar sikte på stationära energilager medan följande generationer ska ha högre energitäthet och kunna användas i mobila applikationer.

Förra året meddelade Altris att man tillsammans med Sandvik skulle bygga en fabrik i Sandviken för att tillverka det katodmaterial som används i batterierna.