Fordon
Brasilien köper Gripen
Brasilien köper Saabs stridsflygplan Jas Gripen. Miljardaffären bekräftades på onsdagen.<br/>
– Vi välkomnar mer än gärna Brasilien in i familjen av Gripenanvändare, säger försvarsminister Karin Enström till TT.
Enström betonar att avtalet ännu inte är helt klart. Hon vill därför inte säga hur mycket affären är värd, hur stora motköp det kan bli frågan om och hur snabbt de första planen kan levereras.
Tidningen Istoé Independente uppger däremot, med hänvisning till militära och diplomatiska källor, att det handlar inledningsvis om ett köp av tolv plan. Något ordervärde har inte framkommit, men när Schweiz i höstas sade ja till ett köp var priset motsvarande cirka en miljard kronor per plan. Den affären är dock inte slutgiltigt klar.
Onsdagens nyhet, först återgiven i tidningen Folha de São Paulos nätupplaga, beskrivs i Brasilien som överraskande då det amerikanska planet Boeings F/A-18 sågs som favorit.
Men ända sedan augusti, när det blev känt via visselblåsaren Edward Snowden att USA har spionerat på bland annat Brasiliens regering, har brasilianska försvarsministeriet ökat tempot i sina förhandlingar med Sverige, skriver brasilianska medier. Svenska löften om omfattande tekniköverföring till lokala partners sägs ha varit ett av skälen till att man valde Gripen.
– Det har varit en viktig fråga och det är också därför som vi har talat mycket om ett strategiskt partnerskap, säger Karin Enström.
Saabs vice vd, Lennart Sindahl, är mycket nöjd med affären, som gäller den nya generationen plan, Gripen E ("Super-Jas").
– Vi är väldigt glada, stolta och hedrade, säger Sindahl.
Han säger att företaget lämnat en offert på 36 plan, men hur många affären slutligen handlar om kan han inte säga säkert.
– Det återstår att bekräfta om det är 36 plan. Jag skulle tro att inom de närmaste två dygnen får vi en hel del detaljer kring det här.
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven gratulerar Saab, Sverige och Brasilien till affären. Han hoppas att den kan leda till ännu fler handelsutbyten länderna emellan.
– Det här visar också att Sverige som industriland inte är på väg bort, som bland andra Fredrik Reinfeldt har sagt, säger Löfven.
Alla var inte lika nöjda.
– Det är upprörande att fattiga människor i Brasilien ska betala för Sveriges vapenindustri. En femtedel av befolkningen lever under fattigdomsgränsen, säger Anna Ek, ordförande i Svenska Freds.